Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, son 10 yılda sokak hayvanlarına yönelik gerçekleştirdiği çalışmalar ve tesisleşme ile yaşanacak sorunların önüne geçerek Türkiye’ye örnek bir model oluşturdu.
Sevgi, şefkat ve uzman bakımıyla sokak hayvanlarının rehabilitasyonunu sağlayan belediye, sürdürülebilir bir sistem kurmayı hedefliyor.
Türkiye’nin En Büyük Sokak Hayvanı Rehabilitasyon Merkezi
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, sokak hayvanlarına yönelik yatırımlarıyla dikkat çekiyor. Burç Tabiat Parkı içerisinde 60 dönümlük alanda kurulan Doğal Yaşam Parkı’nda yemlikler, suluklar, serinleme havuzları ve kulübeler bulunuyor. Bu merkezde hayvanların sosyalleşmesi ve rehabilitasyonu sağlanıyor.
Özellikle sokaklarda sorun yaratan ve köpeklerin çeteleşmesine neden olan alfa köpekler başta olmak üzere tüm sokak hayvanları, ekipler tarafından toplanarak parazitlerden arındırılıyor, aşılanıyor ve kısırlaştırılıyor. Uzman veteriner hekimler tarafından yapılan bu işlemler sonrasında hayvanlar Doğal Yaşam Parkı’na getiriliyor ve 7/24 gözlem altında tutuluyor.
Süreçler ve Bakım
Beslenme, aşılama, kısırlaştırma ve rehabilitasyon süreçlerini tamamlayan sokak hayvanları, uzman görevliler tarafından sosyalleştiğine emin olunduktan sonra doğal ortamlarına bırakılıyor. Alfa köpekler ise yeniden çeteleşme yaşanmaması için parktan çıkarılmıyor.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisindeki dokuz ilçe ve 780 mahalledeki başıboş kedi ve köpekler rutin olarak toplanıyor ve kısırlaştırıldıktan sonra çipleniyor. 10 köpek toplama aracı, 1 ambulans, 11 veteriner hekim ve 6 veteriner teknisyeni olmak üzere 85 kişilik ekip, 7/24 hizmet veriyor.
Gıda Artıklarından Mama Üretimi
Belediye, mama ihtiyacını da kendisi karşılıyor. Gaziantep’in restoranları ve yemekhanelerinden toplanan yemek artıklarıyla günlük ortalama 3 ton mama üretiliyor. Üretilen mamalar, şehirdeki 250 noktada bulunan mama ve su kaplarına günlük olarak bırakılıyor.
Başkan Fatma Şahin’in Açıklamaları
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, belediyenin doğayı ve ekolojik sistemi koruyarak çalışmalarını sürdürdüğünü vurguladı. Şahin, “Türkiye’nin en büyük rehabilitasyon merkezlerinden birini açarak sokak hayvanlarının tüm ihtiyaçlarını karşılayacak bir merkez kurduk. Sokaktaki hayvanların kısırlaştırılması, aşılanması ve rehabilitasyonu gibi önemli çalışmaları başlattık” dedi.
Modelin Yaygınlaştırılması
Başkan Şahin, tesisleşme ve bakım çalışmalarının aralıksız devam ettiğini belirterek, hayvanların sahiplenilmesinin önemine vurgu yaptı. Şahin, “Gaziantep Modeli, Türkiye’ye örnek olacak bir çalışma. Hayvan sağlığı, halk sağlığı demektir. Belediyeler elini taşın altına koymalı ve yasal olarak yapmaları gerekenleri yapmalı” diye konuştu.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, sokak hayvanlarına yönelik tesisleşme, insan kaynağı ve kurumsal altyapı çalışmalarını güçlendirerek Türkiye’ye örnek bir model olma yolunda ilerliyor. Bu modelin tüm Türkiye’ye yayılması için bilgi ve birikimlerini paylaşmaya hazır olduklarını belirten Başkan Şahin, “Bu sorunun bir çözüm olarak devam etmesini diliyoruz” dedi.