Deprem sonrası Gaziantep'te 275 firma faaliyetine başlayamadı !
Haber Kategorisi: Ekonomi

Deprem sonrası Gaziantep'te 275 firma faaliyetine başlayamadı !

Asrın Felaketi’nin ardından Gaziantep’te yaralar sarılmaya devam ediliyor. 11 ili etkileyen depremler sonrası Gaziantep’in İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde yıkım büyük olurken, kent merkezinde de çok sayıda yapı depremden olumsuz etkilendi. Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım, GTO tarafından işletmelerde yaşanan hasara yönelik yapılan anket sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı. Yıldım, kent genelinde 275 firmanın deprem sonrası faaliyetlerine tekrar başlayamadığını söyledi.

6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli depremler, 11 İlde büyük hasara neden oldu. Gaziantep’in Nurdağı ve İslahiye ilçelerinde büyük yıkıma neden olan deprem sonrası, Gaziantep Ticaret Odası (GTO), işletmelerin durumlarına ilişkin bir anket çalışması başlattı. 733 firma tarafından doldurulan anket sonuçları, kentte meydana gelen yıkımın etkilerini de gözler önüne serdi. Şubat ayında ihracatı yüzde 42 oranında gerileyen Gaziantep, Mart ayında toparlanma sürecine girerken, işletmelerde meydana gelen zarar ürkütüyor.

TİCARETİMİZ DURDU

Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım, depremin neden olduğu yıkım ve orta çıkan zarara ilişkin açıklamalarda bulundu.

Yıldırım,“Gaziantep özelinde Nurdağı ve İslahiye esnafının bütün iş yerleri yıkıldı. Gaziantep merkezi, depremi yıkım olarak çok yaşamadıysa da organize sanayi bölgesinde makine kırılmaları oldu. Esnaf olarak baktığımızda çok net söyleyebilirim ki, ticaretimiz durdu. Çünkü biz bölgeyle ticaret yapan bir iliz. Hatay, Maraş, Kilis, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ile ticaretimiz vardı. Bu illerle olan ticaretimiz şu an durmuş durumda.’’

BÜYÜK HATA!

Gaziantep’in Nurdağı ve İslahiye ilçelerinin de yer aldığı 5 ilde ödemelerin ertelendiğini hatırlatan Yıldırım, ‘’Gaziantep merkezi için böyle bir karar alınmaması büyük bir hata. Ayrıca altı ay sonra da esnafın bu ödemeleri yapabilmesi mümkün değil. Ertelemenin yanında 24 ay da vade yapılmalıydı. İnsanların ay ay sonra ödeme imkanı sıfır. Esnafa verilen kredilerde faiz oranları düşürülmeli. Gaziantep’te istihdamın korunması için bu bölgeye pozitif ayrımcılık uygulanması gerekiyor.”

FELAKETTEN BÜYÜK YARA ALDIK!

GTO bünyesinde işletmelerin zararına ilişkin anket çalışması gerçekleştirildiğini kaydeden Yıldırım,  “Yaptığımız ankete katılarak formu dolduran işletme sayımız 733. Bu işletmelerin 277’si hizmet, 256’sı toptan ve perakende ticaret, 200’ü ise imalat sektöründe faaliyet gösteriyor. Bu veriye dayanarak hemen hemen her sektörün bu büyük felaketten yara aldı.’’

275 İŞLETME FAALİYETE BAŞLAYAMADI!

Anket sonuçlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Yıldırım, ‘’Anket sonucundan elde edilen önemli verilerden bir diğeri de deprem sonrası faaliyete geçme durumu oldu. Ne yazık ki, 275 firma deprem gününden beri faaliyetine tekrar başlayamamış. Kısmen başlayan işletme sayımız 250, tam olarak başlayan işletme sayımız ise 208. Bu rakamlar yalnızca Gaziantep’e ait. Önümüzdeki süreçte daha detaylı veriler de ortaya çıkacaktır. Bölgesel anlamda da kapsamlı çalışmaların yapılması gerekiyor” dedi. 

 

gazianteppusula.com