Ticaret Bakanlığı, perakende ticarette taksitli satışlara ilişkin yönetmelikte değişikliğe gitti. Konut satışları dışındaki alışverişlerde uygulanan genel 12 ay taksit sınırı ile bazı sektörlere özel taksit süreleri yürürlükten kaldırıldı. Yeni süreleri belirleme yetkisi Bakanlığa verildi.
Ticaret Bakanlığı’nın hazırladığı yönetmelik değişikliği, 15 Ekim 2026 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Düzenleme, 6 Ağustos 2016 tarihli Perakende Ticarette Uygulanacak İlke ve Kurallar Hakkında Yönetmelik’in taksitli satışları düzenleyen 12/B maddesinde değişiklik yaptı.
Buna göre, maddenin birinci ve ikinci fıkraları yeniden düzenlenirken, üçüncü, dördüncü ve beşinci fıkraları yürürlükten kaldırıldı.
Konut dışı alışverişlerde sabit taksit kuralları sona erdi
Değişiklikle birlikte konut satışları hariç mal ve hizmet alımlarında geçerli olan 12 aylık genel taksit sınırı kaldırıldı. Ayrıca farklı ürün ve hizmet grupları için ayrıca belirlenen özel taksit süreleri de yürürlükten çıkarıldı.
Havayolu taşımacılığı, seyahat, konaklama, mobilya, elektronik cihazlar ve beyaz eşya gibi alanlara ilişkin özel süre düzenlemeleri de bu kapsamda yer aldı.
Artık taksit süreleri, yönetmelikteki sabit hükümler yerine Ticaret Bakanlığı’nın alacağı kararlarla belirlenecek.
Sınırsız taksit anlamına gelmiyor
Yapılan değişiklik, bütün alışverişlerde taksit süresinin kendiliğinden uzayacağı veya sınırsız taksit döneminin başlayacağı anlamına gelmiyor. Bakanlık, ihtiyaç duyması halinde taksit sürelerini belirleyebilecek ve ilave sınırlamalar getirebilecek.
Kredi kartında BDDK kuralları geçerli
Düzenleme, kredi kartıyla yapılan alışverişlerdeki taksit sınırlarını doğrudan değiştirmiyor. Bu alandaki kurallar Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından belirlenmeye devam edecek. Ticaret Bakanlığı’nın yönetmelik değişikliği, perakende işletmelerin taksitli satışlarına ilişkin hükümleri kapsıyor.
Satış sonrası taksitlendirme de kapsamda
Yeni düzenleme yalnızca ürün veya hizmet satın alınırken yapılan taksitli satışları kapsamıyor. Mal veya hizmet satışının ardından belirli bir ücret karşılığında borcun taksitlendirilmesi ve ödemenin ertelendiği dönemler de Bakanlığın karar yetkisi içinde bulunuyor.
Yönetmelik değişikliğine göre Bakanlığın taksit süreleri ve ek sınırlamalara ilişkin kararları, Bakanlığın internet sitesinde ilan edilecek ve üst meslek kuruluşlarına gönderilecek.








