2023 yılının kelimesi ‘yapay zeka’
Haber Kategorisi: Teknoloji

2023 yılının kelimesi ‘yapay zeka’

İngiltere merkezli Collins Sözlüğü, 2023 yılının kelimesini hızlı bir şekilde ivme kazanan ‘yapay zeka’ (AI) olarak seçti. Yılın baskın sözcüğü haline gelen yapay zeka kelimesinin kullanımının 2023 yılında dört kat arttığı belirtildi.

Geçtiğimiz kasım ayında ChatGPT'nin piyasaya girmesiyle yapay zekayla ilgili tartışmalar yaygınlaştı. Fotoğraflarda, seslerde, uygulamalarda, ödevlerde hayatımızın birçok alanında bize destek sağlayan 'yapay zeka' 2023 yılının kelimesi olarak seçildi.

GEÇEN SENEDEN 4 KAT DAHA FAZLA KULLANIM

The Guardian’ın haberine göre, İngiliz merkezli sözlük yayıncısı Collins, yapay zekanın hızlı bir şekilde ivme kazanması ve 2023’ün baskın sözcüğü hâline gelmesi sebebiyle seçildiğini söyledi. 2023 yılında kelimenin kullanımı geçen seneye kıyasla 4 katına çıktı. Collins’in genel müdürü Alex Beecroft,

"yapay zekanın 2023’ün konuşulan konusu olduğuna şüphe yok” dedi.

ADAY OLAN DİĞER KELİMELER

Yılın kelimesine aday olan diğer kelimeler ise “greedflation” ( enflasyon fırsatçılığı), “nepo baby” (ebeveynlerinin ününü kullanan ünlü ailelerin çocukları) ve “deinfluencing” (takipçileri belli davranışlardan kaçınmak için uyaran sosyal medya kullanımı) oldu.

HER SENE DEĞİŞEN KELİMELER

Yılın kelimesi, sosyal medya da dahil olmak üzere bir dizi kaynağı izleyen sözlükbilimciler tarafından seçiliyor. Collins Sözlüğü geçen yıl “uzun süren istikrarsızlık ve güvensizlik dönemi” anlamına gelen “permacrisis” kelimesini seçmişti. Bir önceki yılın kelimesi “NFT“, 2020’nin kelimesi ise “lockdown” (kapanma) olmuştu.