ZAMLAR SOKAĞA DÖKTÜ
Haber Kategorisi: Ekonomi

ZAMLAR SOKAĞA DÖKTÜ

6 milyon kamu emekçisi ve emeklisine Hazine Bakanlığı’nın hesaplaması sonucu enflasyon altı zam yapıldı. Prof. Dr. Çelik “Derhal dava açılmalı, iptali istenmeli” derken KESK ise 18’inde tüm illerde sokağa çıkacak.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı enflasyonun dahi altında zam alan kamu emekçilerinin tepkisi dinmiyor. Geçen ağustos ayında Memur-Sen ve hükümet arasında imzalanan toplu sözleşme hükümlerine de aykırı olan artış ücretlerde 300 lira ile 1200 lira arasında kayıp yaşanmasına neden oldu. Kamu emekçisine yüzde 41,69 zam yapıldı. Buna enflasyon farkı dendi. Son 6 aylık enflasyon ise yüzde 42,35. Toplu sözleşmeden gelen yüzde 7’lik zam hesaba katılmadı. Ocak ayında yapılan yüzde 5 üzerine eklenen yüzde 2,5’lik artış zammın düşük olmasına gerekçe gösterildi. 

YARGIYA BAŞVURULMALI

 

Prof. Dr. Aziz Çelik Hazine Bakanlığı’nın memur maaş ve emekli aylıklarını eksik hesapladığını bir kez daha gerekçeleriyle ortaya koydu. Çelik yaptığı açıklamada şöyle dedi: “Resmî Gazete’de yayımlanan ve halen yürürlükte olan 6’ncı Dönem Toplu Sözleşmesine göre memurlara ve memur emeklilerine toplam yüzde 46,96 oranında artış yapılmalıdır. Yüzde 41,69’luk hesaplama 6’ncı Dönem Toplu Sözleşmesine aykırıdır. Hazine ve Maliye Bakanlığının söz konusu genelgesi hukuksuzdur ve iptali için idari yargıya başvurulmalıdır. Maliye’nin Genelgesi idari yargıya götürülüp iptali istenmelidir.”

 

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın hesaplamasında iki farklı yanlış olduğunu belirten Çelik şu şekilde açıkladı: “Birincisi enflasyon farkının hesabıdır. Memur ve memur emeklisi artışları yürürlükteki 6’ncı Dönem Toplu Sözleşmeye göre yapılmalı. 6’ncı Dönem Toplu Sözleşmesine göre Ocak 2022’de yüzde 5, Temmuz 2022’de ise yüzde 7 zam öngörülmüştür. Toplu sözleşmenin ‘enflasyon farkı ödenmesi’ başlık 8’inci maddesine göre ise Ocak-Haziran 2022 arası TÜFE endeksi yüzde 5’i aşarsa katsayılar ve ücretler aşan kısım kadar artırılır. Bunun anlamı Ocak-Haziran dönemi enflasyon farkı kadar telafi artışı yapılmasıdır. Maliyenin ikinci yanlışı Temmuz 2022 için öngörülen yüzde 7’lik zammın uygulanma biçimidir. Önce enflasyon farkı Ocak-Haziran dönemindeki maaş ve aylıklara eklenmelidir. Şöyle ki önce mevcut maaş ve aylıklar yüzde 37,35 artacak ve 100’den 137,35’e yükselecektir. Ardından düzeltilmiş (enflasyon farkı eklenmiş, telafi edilmiş) maaş ve aylıklara yüzde 7 zam yapılacaktır. Böylece zamlı maaş ve aylıklar 100’den 146,96’ya çıkarak yüzde 46,96 artmış olacaktır.”

 

TÜM İLLERDE EYLEM

 

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik de hesaplamaya tepki gösterdi. Bozgeyik “TÜİK’in sahte enflasyon rakamlarına göre artış belirlendi. Kamu mekçilerinin maaşı zaten düşük oluyordu onu da enflasyon altına çektiler. Maaşlar yoksulluk sınırının altında. Bütçe komisyonunda memur ve emeklilerin aylıklarında yüzde 2,5 refah payı verdik diye açıklama yaptılar. Hazine Bakanlığı yayımladığı genelgede temmuz zammında bu yüzde 2,5 payı misliyle geri aldı. Aslında bizce yüzde 46,96 oranında zam yapılması gerekiyor. Bakanlığın artışına bakınca yüzde 41 düzeyinde” dedi.

 

Bozgeyik hukuksuzluğa karşı alanlara çıkacaklarını belirterek şöyle konuştu: “Biz özellikle ayın 18’inde kitlesel açıklamalar planlıyoruz. Tüm illerde, iş yerlerinde hem yapılan hileyi teşhir edeceğiz hem de ücretlerin yoksulluk sınırının üzerine çıkmasını talep edeceğiz. Çalışma Bakanı çıkıp açlık sınırını Türk-İş belirlediği rakamın yarısı kadar açıklıyor. Soruyoruz, bakan bunu nasıl hesapladı, nereden veri topladı, hangi yöntemleri kullandı. 1 ay sonra emekçilerin ekonomik sorunları yeniden artarak devam edecek.”