Üniversite öğrencilerinin isyanı
Haber Kategorisi: Eğitim

Üniversite öğrencilerinin isyanı

Üniversite öğrencileri, temel ihtiyaçlarının ve barınma masraflarının artmasından yakındı: "Artık memleketimize dönüp sadece sınavlar için okulumuza geleceğiz".

Artan hayat pahalılığı, kira ücretlerinden gıdaya yapılan zamlar, barınma masrafları üniversite öğrencilerini de geçim derdine düşürdü. Pahalılıkla mücadele edemeyen üniversite öğrencileri memleketlerine dönmeyi tercih ederken, örgün öğretim açıköğretime dönüyor. CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer’in dinlediği üniversite öğrencileri ile üniversitelerden yeni mezun olmuş gençler, “Kiralarla, faturalarla, masraflarla başa çıkmak artık çok zor. Üniversite yakınında 1+1 evlerin 6 bin liraları bulan kira ödemeleri var. En düşük kira bedeli 2 bin, 3 bin liralardan başlıyor. Onu da bulabilirseniz! Sadece kiralar değil faturalar, yemek, ulaşım, eğitim masraflarımız. Artık memleketimize dönüp sadece sınavlar için okulumuza geleceğiz. Ekonomik sorunlardan dolayı artık örgün öğretim de açıköğretim gibi olacak” dedi.

CHP Milletvekili Utku Çakırözer, Eskişehir’de üniversite öğrencileri ile üniversitelerden yeni mezun olmuş gençlerle bir araya geldi. Ekonomiden siyasete birçok konunun gündeme geldiği buluşmada, gençler yaşadıklarını şöyle aktardı:

•“Kiralar, faturalar bizleri de derinden etkiliyor. Geçtiğimiz yıl 950 liraya kaldığım 1+1 evim şimdi 4 bin liradan kiraya verildi. Sadece kira ile sınırlı değil. Evi tuttuktan sonra depozito, emlakçı, abonelik açtırma, ev eşyaları 15 bin liraları bulan masraflar çıkıyor. Kira kotası denildi ama kimse bu kotayı uygulamıyor. ‘Kızım gelecek, evi ben kullanacağım, evden çık’ diyen ev sahipleri var.”

BAŞKA ŞEHİRDE OKUMAK ÇOK ZOR

•“Ekonomik sıkıntılarla başa çıkamayan birçok arkadaşımız devamsızlık için hocalarımızla görüşmeye başladı. Çünkü memleketlerine dönüp sadece sınav için okula gelecekler. Tıp ya da zorunluluk gerektiren bölümler olmadığı sürece başka bir şehirde üniversite okumak artık çok zor.”

•“Kampüste yaşam, sosyalleşme artık hepimize hayal oldu. Amasya’dan geldim. Kaldığım yer sadece bir oda. Her şey içinde 3 bin lira isteniyor. Benim gibi bir kardeşim daha başka şehirde üniversite okuyor. Ben memlekete ailemin yanına döneceğim ve sadece sınavlar için okula geleceğim. Ekonomik sıkıntılardan dolayı örgün öğretimi de açıköğretim gibi okuyacağız.”

İKİNCİ EL KİTAP, KIYAFET ALIYORUZ

“Sadece kira değil dışarıya çıkmak, sosyalleşmek hepimize lüks oldu. Artık kıyafatte bile ikinci el eşyalara bakıyoruz. Kışlık kıyafetlerimiz için şimdiden bakmaya başladık. Çünkü alilerimize ekstra yük olmak istemiyoruz.”

•“Sınavlara çalışmak bile artık bizim için lüks oldu. İkinci el kitaplar alıyoruz. Temel ders kitaplarımızdan bir tanesi 200 lira! Notlar alıyoruz, fotokopi çektirmek istediğinizde de aynı fiyata denk geliyor. Cep boy kitaplar bile 50 lira artık.”

BirGün