Tarım ve Orman Bakanlığı, üretimde verimliliği artırmak ve atıl tarım arazilerini yeniden ekonomiye kazandırmak için uzun süredir gündemde olan yeni sistemi 1 Eylül 2025’te yürürlüğe alıyor.
Düzenlemeye göre, son iki yıldır kullanılmayan tarım alanları, arazi sahibinin onayı aranmadan başkalarına kiraya verilebilecek.
İki Yıl Üst Üste Ekim Yoksa Kira Devreye Girecek
Bakanlık yetkilileri, uygulama kapsamında kullanılmayan tarlaların tespit edileceğini, ekilmeyen parsellerin üçüncü kişilere tarımsal üretim amacıyla kiralanacağını açıkladı. Bu süreçte arazi sahiplerinin mülkiyet hakkı devam ederken, kira bedeli ise kesintisiz şekilde arazi sahibinin hesabına yatırılacak.
Listenin Yayınlanmasının Ardından 45 Günlük Başvuru Hakkı
Yapılan bilgilendirmeye göre; 1 Eylül’den itibaren işlenmeyen arazilerin listesi kamuoyuyla paylaşılacak. Listede ismi çıkan mülk sahiplerinin, kiralama işlemine itiraz edebilmek veya kendi arazilerini işleteceklerini beyan edebilmek için 45 günlük bir başvuru süresi olacak. Bu sürede başvuru yapılmaması halinde araziler kiraya verilecek.
Kira Bedeli Bölgedeki Fiyatlara Göre Belirlenecek
Hangi arazinin ne kadar kiraya verileceği ise Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde kurulacak bir komisyon tarafından kararlaştırılacak. Komisyon, bölgedeki emsal tarla fiyatlarını inceleyerek kira bedeline alt sınır belirleyecek. Elde edilecek kira bedeli de doğrudan arsa sahibinin hesabına aktarılacak.
Tepkiler de Var
Uygulama, işlenmeyen tarım arazilerinin ekonomiye kazandırılması açısından destek görse de, bazı tapu sahipleri mülkiyet üzerindeki tasarruf yetkilerinin sınırlandırılmasından rahatsız. Tarım yetkilileri ise, uygulamanın tamamen üretimi artırmaya yönelik olduğunu ve kimsenin mülkiyet hakkının elinden alınmadığını vurguluyor.
Öte yandan ilk kiralama işlemlerinin 16 Ekim 2025 tarihinde başlaması planlanıyor.