MTA Türkiye diri fay haritasını güncelledi!
Haber Kategorisi: Güncel

MTA Türkiye diri fay haritasını güncelledi!

Deprem kuşağında yer alan Türkiye genelinde sarsıntılar devam ediyor. Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından yayımlanan güncellenmiş Türkiye Diri Fay Haritası'na göre, 45 ilde 5,5 ve üzeri büyüklükte depremler üretebilecek potansiyele sahip 485 diri fay bulunuyor.

 İşte Türkiye'deki güncel diri fay hatları ve deprem riski taşıyan bölgeler...

Doğu Anadolu Fay Hattı Hangi İllerden Geçiyor?

Doğu Anadolu Fay Hattı, Ölü Deniz Çatlağı'nın kuzey ucundaki Maraş Üçlü Bitişmesi ile başlayıp, kuzeydoğuda Karlıova Üçlü Bitişmesi'ne kadar uzanır ve burada Kuzey Anadolu Fay Hattı ile birleşir. Bu fay hattı Hatay, Osmaniye, Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman, Elazığ, Bingöl, ve Muş illerinden geçmektedir ve Erzincan'da Kuzey Anadolu Fay Hattı ile birleşir.

Kuzey Anadolu Fay Hattı Üzerinde Bulunan İller

AFAD'a göre, Kuzey Anadolu Fay Hattı Saros Körfezi'nden başlayarak, Aras Vadisi’ne kadar uzanır. Bu hat, Gelibolu, Marmara Denizi, İzmit Körfezi, Adapazarı, Düzce, Bolu, Gerede, Merzifon, Suluova, Erbaa, Niksar, Kelkit Vadisi, Erzincan, Erzurum, Varto ve Van gibi birçok ili kapsar. Ayrıca Çanakkale, Edremit, Bursa ve İznik de bu fay hattı üzerinde yer alır.

Batı Anadolu Fay Hattı Üzerinde Yer Alan İller

Batı Anadolu Fay Hattı, Ege Bölgesi'ndeki Bakırçay, Gediz, Küçük ve Büyük Menderes ovaları boyunca uzanır. Bu fay hattı Ayvalık, Dikili, İzmir, Aydın, Denizli, Isparta ve Akşehir'i kapsar. Ayrıca Burdur, Acıgöl havzalarının kenarları ve Sultan Dağları'nın kuzey eteklerinde de fay hatları bulunmaktadır.

İstanbul ve Ankara'da Diri Fay Yok

MTA diri fay hatları haritasına göre, İstanbul ve Ankara'da doğrudan diri fay bulunmamaktadır. Ancak bu illerin yakınında bulunan diri fay hatları, bu bölgelerde de risk teşkil etmektedir.

Birinci Derece Riskli Bölgeler

MTA diri fay haritasına göre birinci derece riskli bölgeler arasında İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik, Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl, Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt yer alıyor.

İkinci Derece Riskli Bölgeler

Tekirdağ, İstanbul, Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak, Zonguldak, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Uşak ve Ağrı ikinci derece riskli bölgeler arasında bulunuyor.

Üçüncü Derece Riskli Bölgeler

Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana, Gaziantep'in bazı bölgeleri, Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir üçüncü derece riskli bölgeler arasında yer alıyor.

En Az Riskli Bölgeler

Deprem riskinin en az olduğu iller arasında ise Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman bulunuyor.

Güncellenmiş MTA diri fay hatları haritası, deprem riski taşıyan bölgeler konusunda önemli bilgiler sunuyor ve bu bilgilerin dikkate alınması büyük önem taşıyor.