Kamuda zarar
Haber Kategorisi: Siyaset

Kamuda zarar

Sayıştay Faaliyet Genel Değerlendirme Raporu’na göre, tüm kamu idarelerinde olumsuz faaliyet nedeniyle bir yılda 604 milyar TL’lik kamu zararı meydana geldi. Bu sayı 109 milyon asgari ücrete denk. Kurdaki değişim nedeniyle döviz borcundaki artış ise 805 milyar TL oldu.

Sayıştay, kamu idarelerinin 2021 yılı denetim raporlarını yayımladı. Tüm kamuda ortaya çıkan zarar, 109 milyon 890 bin asgari ücreti geride bıraktı.

Merkezi yönetim bütçesi kapsamındaki kamu idareleri ile sosyal güvenlik kurumlarının bütün gelir ve giderleri ile mallarını TBMM adına denetlemekle sorumlu kamu kuruluşu Sayıştay, aralarında Cumhurbaşkanlığı, bakanlıklar, bağlı idareler ve üniversitelerin de bulunduğu 315 kamu idaresinin denetim sonuçlarını yayımladı. Hazırlanan Faaliyet Genel Değerlendirme Raporu, AKP’nin kamu kurumlarını “kafasına göre” yönettiğini ve ortaya büyük zararların çıktığını ortaya koydu.

RAPORLAR EKSİK VE HATALI

Sayıştay raporuna göre, kamu idarelerinin 17’si, yasal zorunluluk olmasına rağmen faaliyet raporunu yayımlamadı. Faaliyet raporunu yayımlayan kamu idarelerinden 22’si ise yayımlama tarihini geciktirdi. Ayrıca, 103 kamu idaresi, öngörülen bölümlerden en az birine idare faaliyet raporlarında yer vermedi ve bu bölümler "karanlıkta" kaldı.

FAİZ GİDERİ 253 MİLYAR TL

Rapora göre, 315 kamu idaresi bir yılda 604 milyar 397 milyon 709 bin TL’lik kamu zararına neden oldu. 3 trilyon 23 milyar 440 milyon TL’lik faaliyet giderine imza atan kamu idarelerinin geçen yıl milletvekilleri için gerçekleştirdiği harcamalar, 234 milyon TL olarak kayıtlara geçti. Rapora göre ayrıca tüm kamunun mal ve hizmet alım giderleri toplamı 110 milyar TL, faiz gideri ise tam 253 milyar 482 milyon 986 bin TL olarak hesaplandı.

SERVET GİBİ GÖREV ZARARI

AKP döneminde her biri birer “arpalık” gibi yönetilen kamu idarelerinin görevlerde meydana gelen zararları da servet niteliğinde. Rapora göre, kamu idarelerinin neden olduğu görev zararı 167 milyar TL.

KUR ŞOKUNUN BİLANÇOSU 805 MİLYAR TL

Kötü ekonomi yönetiminin bir sonucu olan kur krizinin maliyeti de raporlarda kendisine yer buldu. “Kur Değişikliği Nedeniyle Döviz Cinsi Borç Stokundaki Artış” kalemi için kamunun 805 milyar TL’si daha yok oldu.

 

BirGün