İnşaat Mühendisleri Gaziantep şubesi başkanı Burkay Güçyetmez ,6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerden etkilenen kentte son durum hakkında bilgi verildi.
İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube BaşkanıBurkay Güçyetmez, mühendis ve teknik olmayan fırsatçıları, ’Binanızı ve kolonunuzu kontrol edelim. Şu kadar fiyata yaparız’ diye ortalıkta dolaştığını belirterek vatandaşları uyardı.
Yaşanan deprem felaketleri sonrasında vatandaşlarda birtedigrinlik olduğunu belirten Güçyetmez, Bakanlık, yetkili merciler ve inşaat mühendisleri odalarınınaçıklamalarının dikkate alınmasını istedi. Güçyetmez, ’Şu anda halkımız bizim açıklamalarımızı, yetkililerin vebakanlığın açıklamalarını dinleyerek hareket etmeli.Ortalıkta rantçılar dolanıyor. Adam teknik değil, mühedisdeğil, binanıza bakalım ve kontrole edelim, kolon başı şufiyat alalım, daire başı şu fiyat alalım diyor. Bize geliyorisimler. Biz bu isimlerle ilgili zaten suç duyurusundabulunuyoruz. Tüm halkımızda bir tedirginlik var. Ben evime nasıl geçeyim diyor. En büyük problem ortahasarlı binalar. Orta hasarlılarda itiraz süresi 30 gündensonra, Bu binaların bir yıl içinde güçlendirilip yenidenruhsatının alınması lazım’ dedi.
ORTA HASARLI BİNALAR İÇİN NE YAPILMALI?
Güçyetmez, orta hasarlı binaların bir yıl içerisindegüçlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Güçyetmez, ‘Bir yıl içinde güçlendirilmezse, bir yıl sonra ağır hasarlıkategorisina alınıp yıkılması söz konusu. Bir teknikkadro hazırlıyoruz. Halkımıza sunacağımız birçalışmamız var. Bu iş çok önemli bir iş. Bu iş ihtisasgerektiren bir iş. İyi bir şey yapayım darken kötüsonuçlara mal olabilecek bir iş. Tüm inşaatmühendislerinin yapamayacağı bir iş. Halkımızıbilinçlendireceğiz. Çaresizlikle insanlar işin ehliolmayan, sadece rant düşünen, her önüne gelenin ben güçlendirme yapıyorum diyenlere mahal vermemeli. Çokciddi bir açık var. Bizim de önerilerimiz var. Şu an 160 bin bina demek çok ciddi bir rakam. Türkiye’de bütünmühendisleri getirsen yetişme şansın yok şu anda. Birbina performans analizi basit bir iş değil. 2-3 haftalaravaran bir iş.
FIRSATÇILAR YAPI DENETİM FİRMASI KURMAYA BAŞLADI
Yapı denetim firmaları ile ilgili de konuşan Güçyetmez, ‘Yapı Denetim Sistemleri 2001 yılında geldi. Yapıdenetim patronları müteahhitlerdi. Sonra sürekli yasadeğişti. Son iki yılda bakanlık yapı denetimlerini sizyapın. Bu işin bedelini biz yapalım diye bir şey getirdi.Bununla birlikte fırsatçılar yapı denetim firmalarıkurmaya başladı. Bu apı denetim firmalarında eş dostunuahbabını sigortalı göstermeye başladı. Usulsüz oldu. Rantçılara dikkat’ ifadelerini kullandı.
SADECE KAĞIT ÜZERİNDE KALMAMALI
Güçyetmez konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
‘Bizim binaları denetleyen en çok güvendiğimiz yapıdenetim firmalarının bazılarınında denetim yaparkensadece kağıt üzerinde kalması, burada bir sistemselboşluğu doğurdu. Yani bizim hep söylediğimiz bir şeyvar. Türkiye’de inşaat mühendisliği çok itibarsızlaştırıldı.Her üniversitede 3 matematik yapan, adını sanınıbilmediğimiz üniversitelerde inşaat mühendisliği bölümüaçıldı. Bunun yarattığı sistemsel sorun da inşaatmühendislerimiz işsiz düşük ücretli bir şekilde hayatınıdevam ettirmeye mahkum bırakıldı. Bu bir gerekçe değil. Bazı meslektaşlarımız hayatını devam ettirmek için busistemin kurbanı oldular. Yapı denetimlerin verdiğidüşük ücretlere mecbur bırakıldılar. Yapı denetimler de kadrosunu doldurmak için kendileri için havuz gibi oldu.Özellikle Hatay’da kaeşımıza çıkıyor. Gaziantep’te de gözltılar İslahiye ve Nurdağı çevresinde. Ölümlü vakalaraçısından. Hatay’da, Adıyaman’da Gaziantep’e göredurum çok daha vahim. Bu olunca tam zamanlı olmayan, gerçek zamanlı denetimin kağıt üzerinde kaldığı birsistemde yapı denetim sektöründe de ciddi problemlergörüldü. Sistemi iyi incelemek lazım. Yapı denetimde iyibir proje, projenin denetlenmesi, belediyeler kanalındandenetleniyor. Yapı denetim denetliyor. Sonra yinebelediyeler tarafından denetleniyor ve bir ruhsat alınıyor.Ruhsattan sonra da işin uygulaması başlıyor. Uygulamaaşamasında da yapı denetimler, denetlediği projeleri de uygulama denetçisi olarak sahada denetliyor. Ama bu birgünah keçisi noktasına döndü. Bir problem olduğundahayır biz suçlu değiliz onlar suçlu şekline döndü. Birnevi sorumluluğu paylaşma noktasına döndü. Bu sure zarfında da bir takım sıkıntılar var. Yapı denetim sektörütümüyle yeniden irdelenmeli. Tüm yapı denetimlerinilgili kriterleri yeniden güncellenmeli. Belki bufirmaların çoğu, müşavir firma dediğimiz tam zamanlı, ciddi anlamda denetim mekanizmasının veyaptırımlarının olduğu kamu eliyle, yarı kamu kurumuniteliğinde mekanizmalara dönüşmeli. Yasal olarakbelirlenen sınırlar içerisinde hareket edilmeli. Yapıdenetimde bir açık varsa, bunu denetleyen de sistemyani.’