Resmi Gazete'de yayınlanan karara göre, yarından itibaren geçerli olmak üzere tüm ilaçlara yüzde 25 zam geldi.
Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yer alan Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Kararda Değişiklik Yapılması Hakkında Karar’a göre ilaçlara zam yapıldı.Madde 2’ye eklenen geçici bir madde ile, beşeri tıbbi ürünlerine fiyatlandırılmasında kullanılan Türk lirası cincinden bir Euro değerinin, 2022 Temmuz’da yüzde 25 artırıldığı belirtildi.
Kararda, “2022 yılı Temmuz ayı yeni Avro değeri, bu madde yürürlüğe girdikten sonraki ilk gün geçerli olur” ibaresi yer aldı. Yani zam kararı, yarından itibaren geçerli olacak.
TÜM İLAÇLARA YÜZDE 25 ZAM
Kararı Sozcu.com.tr’ye değerlendiren İstanbul Eczacı Odası Başkanı Pınar Özcan, bu kararın, yarından itibaren tüm ilaçların yüzde 25 zamlanması anlamına geldiğini anlattı.
Her 5 ilaçtan birinin bulunamaması nedeniyle tedavilerde ciddi ilaç yokluğu sorunu yaşanıyordu. Özcan, bu zam kararının ilaç yokluğu sorununu bir nebze de olsa rahatlatacağını belirtti.
ECZACILARIN KÂR ORANLARI ARTIRILDI
İlgili karar ile eczacı karlarında da artışa gidildi.
Buna göre ilaçların depocuya satış fiyatının 100 TL’ye kadar olan kısmı için eczacı kârı yüzde 25’ten yüzde 28’e, 100-200 TL arasında olan kısmı için yüzde 16’dan yüzde 18’e ve 200 TL üstünde kalan kısmı için yüzde 12’den yüzde 13’e çıkarıldı.
İlaçlarda depocuların kâr oranları ise değişmedi.
Özcan, bunun bu artışın ilaç fiyatlarından bağımsız, teknik bir alt hesaplama olduğu bilgisini verdi.“Bizim talebimiz ilaç fiyatı değil, eczacı oranlarının belirlenmesinde kullanılan fiyat aralıklarının güncellenmesi” diyen Özcan, “Bu kısımla ilgili hiçbir değişiklik yine ve yine yapılmamış. Oransal bazda yapılan değişikliğin bir anlamı da faydası yok eczacıya” diye konuştu.Özcan, şöyle devam etti:
“Ayrıca gece yarısı, bir oldu bitti ile yapılan düzenlemenin içine ilaç fiyatına zam da koyularak iki ayrı konuyu, aslında her ilaç zammında eriyen eczacı kârlılığını “eczacı için pozitif düzenleme yaptık “ algısı yaratılmaya çalışılmasını da asla doğru bulmuyoruz.”
BAZI İLAÇLAR İKİ HAFTA ÖNCE DE ZAMLANMIŞTI
Öte yandan, ilaçlara yılın ilk kur zammının şubat ayında yapıldığını anımsatan Ankara Eczacı Odası Başkanı Taner Ercanlı ise, ilerleyen günlerde yeni bir zam geleceğinin sinyalini sozcu.com.tr’ye vermişti.
Şubat zammından sonra Sağlık Bakanlığı Fiyat Değerlendirme Kurulu (FDK) aracılığıyla nisan ayında da belli ilaçlara zam geldiğini söyleyen Ercanlı, “İki hafta önce de 70-80 ilaç grubunda yine FDK aracılığıyla zam yapıldı. Bu ilaçlar özellikle bulunurluğunda sıkıntı olan ithal ilaçlardı” dedi.
Ercanlı, iki hafta önce yapılan zam oranlarına ilişkin ise “Yüzde 2-3 oranında artan da var yüzde 100’un üzerinde artan da var” diye konuştu.
5 İLAÇTAN BİRİ BULUNAMIYORDU
Eczacı birlikleri, ilaçlardaki bulunurluk sorununun yeniden yüzde 20'ye dayandığını, yani neredeyse her 5 ilaçtan biri bulunamaz hale geldiğini ve bunun artık bir rutin haline gelmesinden yakınıyordu.
Bunun yanı sıra hastaların cebinden çıkan ilaç fiyat farklarının da inanılmaz arttığına dikkat çeken eczacılar, reçetesiyle gelen bir hastanın 15 gün önce 30 TL ödeme yaparken, şimdi 45-50 TL ödediğine dikkat çekmişti.
Hem eczacıları ekonomik darboğaza sokan hem de hastayı tedavi sürecinde ilaç bulamayarak mağdur eden temel nedenin mevcut ilaç fiyat kararnamesi olduğu belirtiliyor.
sozcu.com.tr