Genç eczacılar işsiz
Haber Kategorisi: Dünya

Genç eczacılar işsiz

25 yılda ülkede 7 olan eczacılık fakülte sayısı 57’ye yükseldi. TEİS Başkanı Nurten Saydan, gelecek yıl 9 bin eczacı fazlalığının gündeme geleceğinin öngörüldüğünü belirterek “Kontrolsüz gidişata dur denilmeli” dedi.

Eczacılık fakülteleri plansız şekilde açılıyor. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, uluslararası standartlarda kaliteli eczacılık eğitiminin sağlanması ve toplum sağlığının etkin şekilde korunması ve geliştirilmesi adına bu kontrolsüz gidişata dur denilmesi gerektiğini belirterek “Altyapıdan ve akademik kadrodan yoksun eczacılık fakültelerinin öğrenci alımına izin verilmemeli ve eczacılık fakültelerine giriş için başarı sıralaması 50 bin ile sınırlı tutulmalıdır” dedi.

ECZACI AKADEMİSYEN YOK

 

Saydan, yeterli öğretim kadrosunun, laboratuvarın olmadığı apartman katı tarzı eczacılık fakülteleri ile eczacılık eğitimi verilemeyeceğini vurgulayarak, “Tam donanımlı bir eczacılık fakültesinde 100’ü aşkın akademik kadro varken, akredite olmayan eczacılık fakültelerinde bu sayı 10’u geçmiyor. Hatta bir devlet üniversitesinin eczacılık fakültesi 6 akademisyenden kurulmuş ve bunların içinde hiç eczacılık lisans çıkışlı akademisyen yok. 57 eczacılık fakültesinin sadece 29’unun dekanı eczacılık fakültesi mezunu” diye konuştu. Yeni açılan fakültelerin çoğunun kendine ait binalarının bile bulunmadığını anımsatan Saydan "Apartman katı tarzı eczacılık fakülteleri ile eczacılık eğitimi verilemez" dedi. Sağlık Bakanlığı’nın yayımladığı rapora göre; bugünkü koşullar sabit kaldığında bile 2023 yılı sonunda yaklaşık 9 bin arz fazlası oluşacağının altını çizen Saydan, özetle şunları kaydetti: “Fakültelere yönelik bir düzenleme yapılmaz yani yeni fakülte açılmaz, var olanlarda kontenjanlar azaltılmaz ve insan gücü planlaması dikkate alınmazsa, yakın gelecekte arz fazlası mezun, işsiz eczacı olacak. İşsiz eczacı ordusu oluşmaması için daha fazla eczacılık fakültesi açılmaması, kontenjanlardaki sayıların azaltılması, akademik kadrodan yoksun fakültelerin kapatılması öncelikli hedef olmalıdır.