Gaziantep'te Hayvancılık sektörü can çekişiyor
Haber Kategorisi: Gaziantep

Gaziantep'te Hayvancılık sektörü can çekişiyor

Osman Türkman böyle giderse etin de sütün de fiyatı fırlayacak dedi

Gaziantep Koyun, Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman Türkman, 2022 yılının küçükbaş hayvancılık açısından çok sıkıntılı geçtiğini ve bu iş ile uğraşanların yüzde 22 civarında terk verdiğini söyledi.  Üreticilerin maliyetlerden ötürü sektörden çıktığını belirten Türkman, “Asıl sıkıntı burada başlıyor. Sektörden çekilen üreticiler nedeniyle piyasada ciddi koyun sıkıntısı baş gösterecek. Böyle olunca etin ve sütün fiyatı artacak.  Hali hazırda zamlı olan etin fiyatı çok daha yukarılara çıkacak. Şu anda tek beklendiğimiz bu işi yapan üreticilerin sektördeki varlığını sürdürmesi yoksa sıkıntı büyük. Şuanda erkek tokluk 70 TL’den satılıyor. Eğer böyle giderse bu rakamı mumla ararız” dedi. 2022 yılında Türkiye’de her şeyin fiyatının arttığını ancak koyun ve keçinin fiyatının düştüğünü belirten Türkman, üreticilerin ortaya çıkan maliyetin altında kaldığını söyledi. 2021 yılında 3 bin 200 damızlık işiyle uğraşan üreticinin kendisine kaldı olduğunu ancak 2022 yılında 600 tanesinin gelmediğini anlatan Türkman, “Bunlar terk erdi. İşi bıraktı. Çoğu üretici de 200 olan koyun ya da danalarını 150’ye düşündü. Maliyetten dolayı küçükbaş hayvancılık önemli sıkıntılar yaşadı” diye konuştu.

ÜRETİM DÜŞTÜ
Hayvancılık çok önemli bir sektör olduğunu ancak bunun net olarak farkına varılmadığını vurgulayan Türkman, “Üretim yapan, hayvanlarının etini ve sütürü üreten kesim bu işi bırakmak zorunda kaldı. Bunlar damızlık hayvan besliyordu. Böyle olunca ne oldu, üretim düştü. Üretimin düşmesi fiyatların tavan yapmasına yol açtı. Asıl sıkıntıda buradan başladı.”

SIKINTI BAŞLAYACAKTüm bu gelişmeler ışığında etin daha da pahalanacağına dikkat çeken Gaziantep Koyun, Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman Türkman, “1 ay içinde dana ve tokluk ile canlı karkas kesimlerinde artış oldu. Arka tarafta ise üretim azaldı. Bir çok üretici, maliyet karşısında elindeki hayvanları kesti. Dişi koyun bile kesildi. Üretim azaldı, fiyatlar arttı. Umutlu olmak istiyoruz ama maalesef bu şartlarda bunu söylemek biraz zor”

TMO ÜRETİCİYE BİR UMUTTUKüçükbaş hayvan üreticisinin hayvanını değerinin çok altında satmak için bile müşteri bulamadığına dikkat çeken Başkan Türkman, “Üretici, cebinde parası olmadığı için hayvanına kışlık yem alamazken son bir umut olarak TMO aracılığıyla ucuz fiyatlı arpa verileceği beklentisi içerisindeydi. TMO’nun vereceği arpa dağıtımını geç açıklaması ve özellikle fiyatını KDV dahil 5,40 TL olarak açıklaması sıkıntı yaşattı.   Özellikle TMO tarafından verilecek arpa üreticiye bir umuttu ve maalesef o umutta sönmüş oldu, üretici hayvanıma yemi, arpayı nasıl alacağım diyerek kara kara düşünmekte. Bu konu özellikle küçükbaş hayvancılık sektöründe hayal kırıklığına ve karamsarlığa neden oldu” cümlelerine yer verdi.

KURAKLIK DA ETKİLEDİÇok kurak bir yılın geçtiğini ve kuraklığın halen devam ettiğini belirten Türkman şunları söyledi: “Özellikle devletin yem maliyetleri düşürücü tedbir ile arpa desteği vermesi gerekir. Evet destek verildi ama yeterli gelmedi. Üreticiler 1 yıl daha dayanalım diye mücadale veriyor. Ama bu mücadeleye karşılık gelmezse Gaziantep’te sektörden çıkanların sayısı artacak. Özellikle yağışın az olması ve hatta yağmaması da kara kara düşündürüyor. Hayvanların yem maliyetlerini düşürmek için umut besleyen üreticiler, yağış az olunca sıkıntıya girdi.” 

gaziantep27.net