Gaziantep Sivil Toplum kuruluşları Platformu'ndan 'ÇEDES' açıklması
Haber Kategorisi: Eğitim

Gaziantep Sivil Toplum kuruluşları Platformu'ndan 'ÇEDES' açıklması

Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), Diyanet İşleri Başkanlığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığı arasında imzalanan “Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum (ÇEDES)” projesi kapsamında “manevi danışman” olarak görevlendirilen imam, vaiz, din hizmetleri uzmanı ve Kur'an kursu hocaları, MEB okullarındaki öğrencilere "değerler eğitimi" veriyor.

ÇEDES kapsamında toplamda kaç okula manevi danışman atandığı henüz net değil, fakat İzmir’deki her 3 okuldan 1’ine “manevi danışman” atandığını belirten Gaziantep Sivil Toplum Kuruluşları Platformu şu açıklamyı yaptı ; 

"Yakın zamanda Eskişehir ve İzmir’ de okullara imam ve vaiz gönderilmeye başlanmıştır. Özellikle İzmir’de okullarda derse giren imam sayısı günden güne artmaktadır. İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile İzmir İl Müftülüğü arasında “Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum Projesi (ÇEDES)” kapsamında yapılan protokolle, 842 okula, yani İzmir’ deki her 3 okuldan 1’ ine “manevi danışman” adı altında imam, müezzin, vaiz, din hizmetleri uzmanı ve kuran kursu öğreticisi gönderilmiştir.

Anayasa’nın 42. Maddesi “Öğrenim hakkının kapsamı kanunla tespit edilir ve düzenlenir. Eğitim ve öğretim, Atatürk ilkeleri ve inkılapları doğrultusunda, çağdaş bilim ve eğitim esaslarına göre, Devletin gözetim ve denetimi altında yapılır. Bu esaslara aykırı eğitim ve öğretim yerleri açılamaz” derken, ÇEDES hem bir kanunla belirlenen bir uygulama olmadığı için hem de laik ve bilimsel eğitimle tezat olduğu için bu kesin hükümle çelişmektedir. 

Yine Anayasanın 128. Maddesi’ndeki “Devletin, kamu iktisadi teşebbüsleri ve diğer kamu tüzel kişilerinin genel idare esaslarına göre yürütmekle yükümlü oldukları kamu hizmetlerinin gerektirdiği asli ve sürekli görevler, memurlar ve diğer kamu görevlileri eliyle görülür” hükmü, bir alandaki kamu hizmetinin o alandaki kamu idaresi ve memurlarınca görülebileceğinin altını çizmektedir. Yani bu maddeye göre eğitim öğretim görevi, ÇEDES’te yapıldığı gibi öğretimin uzmanı olan öğretmenlerden alınıp imamlara verilemez. 

Ayrıca Milli Eğitim Temel Kanunu “Eğitim ve öğretim hizmetinin, bu kanun hükümlerine göre Devlet adına yürütülmesinden, gözetim ve denetiminden Milli Eğitim Bakanlığı sorumludur” derken, Bakanlık ÇEDES ve benzeri protokollerle bu görev alanını devrederek, vakıfları kendi sorumluluk alanına dahil ederek kendi kanunu ile çelişmektedir. 

Öğrencilerin derste sınıftan çıkarılması ya da almak zorunda oldukları ders yerine, ders saatinde bu “eğitime” zorlanmaları, Anayasal güvence altındaki eğitim haklarının gaspı anlamı taşıyacaktır. 

Bu projede, pedagojiden habersiz, çocuklara nasıl yaklaşılacağının eğitimini bilimsel olarak almamış yetişkinler, çocukların en güvenli hissettikleri alan olması gereken okullara sokulmaktadır. 

Yine bu okullarda farklı dini inanışa mensup yurttaşlarımızın çocukları, kendilerini baskı altında hissetme riski de bulunmaktadır. Ayrıca protokolün içeriği hakkında kamuoyuna açıklama yapılmaması da düşündürücüdür. 

Bu durum her şeyden önce kamu kaynaklarını israf etmektir. Eğitime ayrılan bütçe artırılmalıdır. Bütçe artışı, ÇEDES için değil demokratik, laik, bilimsel ve kamusal eğitime katkı sağlamak için olmalıdır.

  Okullarımızda danışmanlık hizmetini yapmak atanmış rehber öğretmenlerin sorumluluğundadır. Rehber öğretmen eksikliği sözkonusu ise atama bekleyen on binlerce rehber öğretmen derhal aranmalıdır.

Okullarımızda din eğitimi Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenleri tarafından verilmektedir.

“Değerler eğitimi” kadrolu öğretmenlerin görevi kapsamındadır. Anayasada eğitimle ilgili yasa ve yönetmeliklerle aykırılıklar taşıyan, laik eğitim ile adı aynı cümle içinde dahi geçemeyecek olan bu protokol derhal iptal edilmelidir. 

Gaziantep STK’ları olarak altını çiziyoruz: Okulların “manevi danışmana” değil, öğretmene ihtiyacı vardır. Eğitim, sadece öğretmenlerin yapabileceği bir uzmanlık işidir. Bugün öğretmenlerin uzmanlığını hiçe sayıp çıkarttıkları meslek kanunu ile tekrar tekrar sınavlara sokanların, eğitim konusunda hiçbir uzmanlığı olmayan insanları okullara yerleştirme gayretini kabul etmiyoruz!

Şimdi buradan velilerimize sesleniyoruz; Çocuklarınızın manevi eğitim ve rehberlik adı altında, duygusal ve psikolojik sağlıklarını olumsuz etkileyecek hiçbir uygulamayı kabul etmek zorunda değilsiniz. Onların geleceği için bu protokolü redediniz! 

Başöğretmenimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün de söylediği gibi “Çocukları korumak, vatanı korumaktır” Bu bilinçle, eğitime, çocuklarımıza ve geleceğimize sahip çıkıyoruz, herkesi birlikte mücadele etmeye davet ediyoruz."

Tmobb Mimarlar Odası Gaziantep Şubesi

Tmobb İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi

Tmobb Gıda Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi

Tmobb Makina Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi

Gaziantep - Kilis Tabip Odası 

Gaziantep Eczacı Odası

GAGİKAD

Birleşik Kamu İş Sendikası İl Örgütü

Eğitim İş Sendikası

Genel Sağlık İş Sendikası

Gaziantep Yaşam ve Kültür Derneği

Atatürkçü Düşünce Derneği

GAGED

Gaziantep Turizm Derneği

ÇYDD Gaziantep Şubesi

Gaziantep Birleşik İş İnsanları Derneği

TOSYÖV

Çocuk İstismarını ve İhmalini Önleme Derneği

Toplum Eğitimi Derneği

Gaziantep Kültür Turizm Derneği

USİAD

ODTÜ Mezunları Gaziantep Derneği

Gaziantep Kulübü Derneği

Gaziantep Verem Savaş Derneği

Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği

Girişimci Kadınları Destekleme Derneği

Empati Sosyal Sorumluluk ve Eğitim Derneği

Gaziantep İTÜ Mezunları Derneği

Gaziantep Anadolu Lisesi Mezunlar Derneği

Gaziantep Lions Kulübü

Şahinbey Lions Kulübü