Gaziantep Dosya Sayısı ile İcra Davalarında İlk Beş Şehir Arasında
Haber Kategorisi: Ekonomi

Gaziantep Dosya Sayısı ile İcra Davalarında İlk Beş Şehir Arasında

Ülkemizde Mart 2022 itibariyle 23 milyon 525 bin açık icra dosyasının bulunurken, Gaziantep 700 bine yakın icra dosyası ile icralık şehirler arasında ilk beş içerisinde yer alıyor. Av. Berfin Çelik, Gaziantep İcra dairelerinde ‘icradan satılık fabrika ve konut’ sayısındaki artışa dikkat çekti.

23 milyon 525 bin açık icra dosyasının bulunduğu ülkemizde, sayı her geçen gün artıyor. Gaziantep de dosya sayısı ile icra davalarında ilk beş şehir içerisinde yer alıyor.   Avukat Berfin Çelik ‘Gaziantep icra dosyalarının hızına yetişmek mümkün değil. Gün geçtikçe daha da artan ivme ile ilerliyor.’ Sözleri ile endişe verici gelişmeye dikkat çekti

Gaziantep’in Türkiye’de ilk beşte olduğunu vurgulayan Çelik  “UYAP verilerine göre,  Mart 2022 itibariyle toplam açık  icra dosya sayısı ise 23 milyon 525 bin seviyesini görerek rekor kırdı. Gaziantep Türkiye’de ilk beşte diyebilirim. Gaziantep’te icra dosyası sayısında inanılmaz bir artış yaşandı. 700 bine yakın icra dosyasının olduğu kentte, dosyalar her geçen gün artıyor.” dedi.

“EN ÇOK İCRADAN SATILIK FABRİKA VE KONUT DİKKAT ÇEKİYOR”

İcra dosyalarında satılık fabrika ve konut ile ilgili ilanların dikkat çektiğini belirten Çelik “Gaziantep icra dairelerinde ‘icradan satılık fabrika ve konut’ sayısındaki artış dikkat çekiyor. Özellikle pandemi sürecinde artış yaşanan icra dosyalarında, sayısı her geçen gün biraz daha artıyor.” şeklinde konuştu.

İcra süreci ile ilgili de bilgi veren Çelik, “Yürürlükte olan İcra İflas Kanunu’nun 1943’te yapıldığı, mevcut yasanın yapılan değişikliklerle bir yere varılmadığından köklü bir İcra İflas Kanunu’nun çıkması gerekir. İcra takibi, borçlunun borcunu herhangi bir sebeple ifşa etmemesi halinde, alacaklının bu borcu devlet gücü ile tahsil etmek üzere İcra Müdürlüğü nezdinde başlattığı takiptir. İcra ilamlı ve ilamsız olmak üzere iki türe ayrılır. İlamlı icra bir mahkeme kararına dayanılarak başlatılan icra türüdür.” Dedi.

“HACİZ İCRADAN SONRA GELİR”

Haciz meselesi ile ilgili verdiği bilgiler de Çelik ”Yapılan uyarılara, anlaşmalara ve uzlaşma yöntemlerine herhangi bir cevap vermeyip borcunu ödemeyen kişiler hakkında başlatılan yasal sürece haciz denir. Haciz konusunda haciz kavramını icradan ayıran en önemli şey haczin icradan sonra gelmesidir. Ülkemizde yapılan bütün haciz işlemleri ise öncelikle icra aşaması ile başlayıp bu süreç içerisinde borcunu ödemeyen kişilere uygulanan bir tahsil yöntemi olur. Kişinin borcunu tahsil edebilmek için sahip olduğu bütün taşınır ve taşınmaz mallara haciz işlemi uygulanabilir.” Dedi.

İCRA DOSYASI OLANLAR TAKİP ETMELİ

İtiraz etme süresinin kaçırdığınızda neler yapılması gerektiğiyle ilgili Çelik “Eğer itiraz süresini elinizde olmayan mücbir sebepler ile kaçırdıysanız hala bir yol-yöntem bulunmaktadır. İcra tebligatındaki bedeli ödememek için gereken davaları takip etmek.

Eğer karşı taraf sizin itirazınız neticesinde verilen kararı mahkemeye taşır ise siz bu mahkemede görülmekte olan davayı her bir celsesine katılmak suretiyle takip etmek durumundasınız. Eğer iki celseye üst üste gelmez iseniz davanız müracaata kalır yani düşer. Dolayısıyla dava açıldıktan sonra takip etmeme lüksünüz yok. Her duruşmaya gitmeli veya avukatınızdan yardım almalısınız. İtirazın iptali davası alelade bir davadan daha farklı ayrıntılara ve prosedürlere sahiptir. Bu davalarda borcunuzun içeriği ve borcun muaccelliyeti yargılama konusu olur. Bu ikisi farklı kavramlardır. Belki geçmişte borcunuz var olabilir ama bu borcun icra kanalıyla tahsili için gereken şartlar sağlanamamakta olabilir. Tüm bunların tayinini güncel mevzuat ve normlar belirleyecektir. Ayrıca bu aşamada belirtmek isterim ki 7 günlük süre hem ödeme emri tebligatının yapılması sonrası hem de icra mahkemelerinin vermiş olduğu kararların tebliği sonrası önem arz etmektedirler.” dedi

 

gazeteekspres.com