Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (IARC) tarafından hazırlanan projeksiyona göre, 2050 yılına kadar küresel olarak 35 milyondan fazla yeni kanser vakasının beklenildiğini açıkladı. Bu, 2022'ye kıyasla yüzde 77'lik bir artışı temsil ediyor.
DSÖ'ye bağlı IARC, kanserin küresel yüküne dair en son tahminleri yayınlayarak, 2022 yılında dünya genelinde meydana gelen kanser vakalarının artışını vurguladı. 2022'de 20 milyon yeni kanser vakası ve 9.7 milyon ölüm gerçekleştiği tahmin edilmişti.
IARC tahminlerine göre, en sık görülen kanser türü yüzde 12.4 ile akciğer kanseri oldu, onu kadın meme kanseri (yüzde 11.6), kolorektal kanser (yüzde 9.6), prostat kanseri (yüzde 7.3) ve mide kanseri (yüzde 4.9) takip etti.
DSÖ, akciğer kanserinin kanserden ölümlerin başlıca nedeni olduğunu, ardından kolorektal kanser, karaciğer kanseri, meme ve mide kanserinin geldiğini belirtti. Cinsiyete göre, kadınlarda en yaygın kanser türü meme kanseri iken, erkeklerde en sık görülen kanser türü akciğer kanseri olarak öne çıktı.
IARC, 2050 yılında beklenen 35 milyon yeni kanser vakasının, 2022'ye göre yüzde 77'lik bir artışı simgelerken, Uluslararası Kanser Kontrol Birliği Başkanı Dr. Cary Adams, küresel kanser tedavisindeki eşitsizliklere dikkat çekti. Adams, "Erken teşhis ve tedavi alanındaki ilerlemelere rağmen, kanser tedavisi sonuçlarında sadece gelir düzeyi arasında değil, ülkeler arasında da önemli eşitsizlikler bulunmaktadır" ifadesine yer verdi.