CHP Gaziantep İl Başkanlığı'ndan Eğitim Sistemi Eleştirisi: 'Eğitim Sistemi Çöküşte'
Haber Kategorisi: Eğitim

CHP Gaziantep İl Başkanlığı'ndan Eğitim Sistemi Eleştirisi: 'Eğitim Sistemi Çöküşte'

CHP Gaziantep İl Başkanlığı, dün gerçekleştirilen ve ilk kez düzenlenen Eğitim Maratonu'ndan elde edilen sonuçları ve AK Parti'nin oluşturduğu eğitim sistemine dair basın açıklaması yaptı.

 İl Sekreteri Hanifi Kaplan tarafından yapılan açıklamada, Şahinbey İlçe Başkanı Zeki Gürsel, İl Kadın Kolları Başkanı Fatma Müge Düşün ve partililer de katılım gösterdi.

CHP Gaziantep İl Sekreteri Hanifi Kaplan, açıklamasında eğitimin mevcut durumuna dair önemli başlıklara vurgu yaptı:

“Eğitim sistemimiz maalesef bugün ne çağdaş, ne laik, ne bilimsel ne de kamusal bir hizmet anlayışına sahip. Eğitim bileşenleri olan öğrenciler, öğretmenler, veliler, yöneticiler, hizmetliler, sendikalar ve sivil toplum kuruluşları birçok farklı başlıkta ve okul ortamında yaşanan eksikliklerden muzdarip durumda. Ülkemizin en dertli ve en eksik alanı eğitimdir. Gün geçtikçe eğitim alanındaki dertler ve sorunlar, eksiklikler hatta yanlışlıklar devam etmektedir.”

Kaplan, AKP iktidarının eğitim sistemini bilinçli bir şekilde baltaladığını iddia ederek şu ifadeleri kullandı: “Liyakatsiz atamalarla eğitim sistemimizin niteliği yerle bir edilmiştir. Eğitim dinselleştirilmiş, piyasalaştırılmıştır. Köy okulları ve yatılı okullar kapatılmış, çocuklarımız kilometrelerce uzaklardaki okullara, taşımalı eğitime mecbur edilmiştir. Deprem bölgelerindeki çocuklarımız hala birleştirilmiş okullarda eğitim görmeye, 20 metrekarelik konteynerlerde ailecek yaşamaya devam etmektedir.”

Kaplan ayrıca, öğretmenlerin durumuna da dikkat çekti: “2002 yılında 68 bin olan atanmamış öğretmen sayısı AKP iktidarında 1 milyona yükselmiştir. Öğretmenlerimiz okullarda şiddet görmekte, öldürülmektedir. Yoksulluk sınırının altında maaşlarla; ücretli, sözleşmeli, aday öğretmen, öğretmen, uzman, başöğretmen unvanlarıyla aynı dersi veren ama farklı maaş alan altı farklı öğretmen yaratılmış, öğretmenlik mesleği itibarsızlaştırılmıştır. Bugün bir uzman öğretmen 41 bin 192, bir başöğretmen 44 bin 136 lira ücret almaktadır. Ancak ülkemizde yoksulluk sınırı, Birleşik Kamu İş Mayıs 2024 Araştırması’na göre 59 bin 353, Türk İş Mayıs 2024 Araştırması’na göre 61 bin 788 liradır.”