Bakan Kurum, deprem felaketinin yaşandığı 11 ilde başlatılan konut yapım süreci ve son gelişmeleri açıkladı. Bakan Kurum, orta hasarlı binaların ağır hasarlı statüsüne alınarak yıkılacağını ve toplamda 653 bin konutun yapılacağını söyledi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, deprem felaketinin yaşandığı 11 ilde başlatılan konut yapım süreci ve son gelişmeleri açıkladı. Bakan Kurum, orta hasarlı binaların ağır hasarlı statüsüne alınarak yıkılacağını ve toplamda 653 bin konutun yapılacağını söyledi.
"1 MİLYON 700 BİN BİNA İNCELENDİ"
5 ilimizde hasar tespit çalışması bitti. 9 bini aşkın personelimiz oldu. Arkadaşlarımız gidip inceleme yapıyorlar. 'Binaların taşıyıcı sisteminde hasar var mı yok mu, az hasar mı almış, acil yıkılacak mı?' diye tespit yapıyoruz. Büyük bir çoğunluğu bitti. Artçı depremler yaşıyoruz. Artçı depremler yeniden hasar tespiti yapmamız gerekiyor. 1 milyon 700 bin bina incelendi. Hasarlı ve hasarsız binaları inceledik. Bu 5 milyon 10 bin bağımsız bölüme tekabül ediyor. 277 bin 971 binamız ve bunun karışlığı 817 bin 48 bölüm acil yıkılacak, ağır hasarlı, yıkık veya orta hasarlı olarak tespit edildi. 653 bin konutumuz acil yıkılacak, ağır hasarlı, yıkık veya orta hasarlı. Bu binaların tespitini yapıyoruz ve konutların yapımı için süreci başlatıyoruz. Biz depremin ilk günlerinde bir simülasyon yaptık. Orta hasarı saymadık ve 500 bin konutun olacağını öngördük. Az hasarlıları yıkmayacağız. Az hasarlı demek, sıva çatlağı, kapının kırılması gibi şeyler demek. 1 milyon 700 bin binanın 277 bini acil, orta ve ağır hasarlı.
"653 BİN KONUT YAPACAĞIZ" ERDOĞAN TALİMAT VERDİ: ORTA HASARLILAR DA YIKILIP YENİDEN YAPILACAK
Ayakta kalan binaların yüzde 20'si yıkılması gerekiyor. Cumhurbaşkanımız 'Güçlendirme işini yapmayalım, orta hasarlı binaları da aynı ağır hasar gibi güçlendirme yapmadan yeni bina yapıp vatandaşımıza teslim edelim' dedi. Orta hasarlıları da ağır hasarlı statüye koyduk. 653 bin bağımsız yapı yapıp vatandaşa teslim edeceğiz. Bunun için de 1 yıla ihtiyaç var. Daha önce de teslim edeceğimiz konutlar olacak. Ulusal Risk Kalkanı Projesi'nde bilim insanlarının önerilerini alıyoruz. Bu işleri yapan hepsi mühendis ve mimar. Zemin etütlerini yaparak, ayrıntılı jeolojik etütleri yaparak yapıyoruz. Kırıkhan'ı görüyorsunuz. Faya yakın ve yıkımı görüyorsunuz. Zemini buna göre tespit ediyoruz. Sıvılaşma yıkımın etkisini artırmış.
AFET KONUTLARININ YAPILACAĞI ALANLAR BELİRLENDİ
Yeni yapılacak afet konutları zemin etüt çalışmaları sonucu belirleniyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, kalıcı konutların inşa edileceği alanları belirleyerek konutların yapımına başladı. Adıyaman Merkez /Örenli-İndere, Gaziantep /Şehitkamil-Kuzeyşehir, Gaziantep/ Islahiye, Gaziantep / Nurdağı, Hatay / İskenderun/ Antakya, Kahramanmaraş ve Malatya'da kalıcı konutların yapılacağı belirlenen alanlar belli oldu.