Bugün, tüm dünyada basın özgürlüğünün önemi vurgulanıyor. 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü, basının demokrasiyi korumadaki rolünü vurgulamak, etik gazeteciliği teşvik etmek ve sansürlenmiş ülkelere mesaj göndermek amacıyla her yıl kutlanıyor.
Bugün 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü'nü kutluyoruz. Her yıl bu tarihte, tüm dünyada basın özgürlüğüne dikkat çekiliyor. Ancak Türkiye'de, gazeteciler hâlâ baskı, tutuklanma ve hapsedilme gibi tehlikelerle karşı karşıya. Her yıl Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) tarafından yayınlanan Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi, Türkiye'deki basın özgürlüğünün durumunu ortaya koyuyor.
3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü, 1993 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun aldığı bir kararla kabul edildi. Bu günün amacı, basının demokrasiyi korumadaki önemini vurgulamak, etik gazeteciliği teşvik etmek ve basının sansürlenmesine karşı bir mesaj göndermektir. Ayrıca bu gün, basın mensuplarının karşılaştığı zorluklara ve tehlikelere dikkat çekmek için bir fırsattır.
Türkiye, her yıl yayınlanan Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'nde 180 ülke arasında 158. sırada yer alıyor. Bu sıralamada Norveç birinci sırada bulunurken, Türkiye Laos, Filistin, Yemen ve Sudan'ın gerisinde kalmış durumda. Bu durum, Türkiye'deki basın özgürlüğünün ne kadar kritik bir seviyede olduğunu gösteriyor.