Son araştırmalara göre, yaşlılık algısı oldukça değişiyor. Artık insanlar, yaşlılık döneminin 74 yaş ve üstüne kadar uzandığını düşünüyorlar.
Almanya'daki Humboldt Üniversitesi'nden bir ekip, 14,056 katılımcının verilerini inceledi ve ilginç sonuçlar elde etti.
Almanya'da yaşayan ve 1911 ile 1974 yılları arasında doğan insanları kapsayan uzun soluklu bir çalışmada, katılımcılar 40 ila 100 yaşları arasındayken 25 yıl boyunca çeşitli anket sorularına cevap verdiler. Sonraki nesiller orta yaşa ve yaşlılığa adım attıkça, çalışmaya yeni katılımcılar eklendi.
Anketteki sorular arasında, "Birini hangi yaşta yaşlı olarak tanımlarsınız?" gibi bir soru da vardı. Araştırmacılar, daha sonraki doğumluların yaşlılığın başlangıcını daha geç olarak tanımladığını buldu. Örneğin, 1911 doğumlu katılımcılar 65 yaşında iken yaşlılığın başlangıcını 71 yaş olarak tanımlarken, 1956 doğumlu katılımcılar 65 yaşında iken yaşlılığın başlangıcını 74 olarak tanımlıyordu.
Araştırmacılar ayrıca, cinsiyet ve sağlık gibi bireysel özelliklerin algılanan yaşlılık başlangıcına nasıl etki ettiğini de inceledi. Kadınların yaşlılık döneminin erkeklerden iki yıl sonra başladığını ve bu farkın zamanla arttığını gözlemlediler. Ayrıca, daha yalnız olduklarını, sağlıklarının daha kötü olduğunu ve kendilerini daha yaşlı hissettiklerini bildiren kişilerin, daha az yalnız olan, daha sağlıklı ve kendilerini daha genç hisseden kişilere göre ortalama olarak yaşlılığın daha erken başladığını söylediler.
Bu bulgular Psikoloji ve Yaşlanma dergisinde yayınlandı.