Uzlaştırma yöntemiyle çözülen dosyaların oranı yüzde 83'e ulaştı
Haber Kategorisi: Güncel

Uzlaştırma yöntemiyle çözülen dosyaların oranı yüzde 83'e ulaştı

Bakan Tunç'un açıklamalarına göre, ceza hukukunda alternatif bir çözüm yolu olarak uygulanan uzlaştırmanın başarı oranı yüzde 83'tür. Bugüne kadar 1 milyon 581 bin 370 dosyada taraflar el sıkışarak anlaşmıştır. Bu uygulama sayesinde, uyuşmazlıklarda en az iki taraf olduğu düşünülürse, yaklaşık 3 milyon 200 bin kişi mahkemeye gitmek zorunda kalmamıştır.

Adalet Bakanı Tunç, alternatif çözüm yollarıyla yargının iş yükünün azaltılmasının ve dosyaların çözüme kavuşturulmasının amaçlandığını belirtti. Uzlaşmanın tarafların tatmini ile sağlandığını vurgulayan Tunç, uzlaştırmanın hukuk mahkemelerinde de kullanıldığını ve bu sayede zaman ve maliyet tasarrufu sağlandığını ifade etti.

Tunç, uzlaştırmayla ilgili yapılan düzenlemelerle ceza adalet sisteminde etkin bir kurum haline geldiğini belirtti. Uzlaştırmanın mağdurların tüm zararlarını telafi etme imkanı sunduğunu belirten Tunç, uzlaştırmanın sadece ceza yargılamasına değil, hukuk mahkemelerine, icra müdürlüklerine ve infaz birimlerine de yardımcı olduğunu söyledi.

Bakan Tunç'un verdiği bilgilere göre, şu anda sistemde 32 bin 468 uzlaştırmacı görev yapmaktadır. Bugüne kadar müzakeresi tamamlanan 1 milyon 910 bin 11 dosyadan, 1 milyon 581 bin 370 dosyada taraflar anlaşmıştır. Ayrıca, 2023 yılında müzakeresi tamamlanan 270 bin 209 dosyanın 225 bin 027'si uzlaşmayla sonuçlanmıştır.

Adalet Bakanlığı tarafından ceza hukukunda alternatif bir uyuşmazlık çözüm yöntemi olarak uygulanan uzlaştırma, mağdur ve şüphelinin kabulüyle başlamakta ve tarafların özgür iradesiyle devam etmektedir. Uygulamada, taraflar uzlaşma teklifini kabul ederse, müzakere aşamasına geçilir. Uzlaştırmacılar tarafından yürütülen müzakerelerde, anlaşma konusu edim taraflarca belirlenir. Uzlaşmanın sağlanması durumunda, şüpheliler edimlerini yerine getirdiğinde, uyuşmazlık dosyası dava olmadan çözüme kavuşturulur.