TÜİK'in verilerine göre ev sahipliği oranı düşüyor
Haber Kategorisi: Ekonomi

TÜİK'in verilerine göre ev sahipliği oranı düşüyor

Fahiş kira artışlarıyla barınma sorunu adete krize dönüşürken, hükümetin düşük faizli, 180 ay vadeli kampanya sinyali 7 milyon kiracıya ev sahipliği için umut oldu.

 İlk ev teşvikiyle ev sahipliği oranının artacağına işaret eden sektör temsilcileri, "Teslime yakın konut projeleri de kampanyaya dahil edilsin, vatandaş hem kira, hem taksit ödemek zorunda kalmasın" çağrısı yaptı.

Fahiş fiyat artışları ve arz yetersizliği ile barınma sorunu adeta çıkmaza girdi. Her yıl yaklaşık 800 bin konut ihtiyacına karşın, krediye erişim zorluğu ve inşaat maliyetlerindeki artış yeni konut üretimini yılda ortalama 400 bin adetle sınırladı. Konut üretimi, talebi karşılamayınca fiyat dengesi bozuldu.

Satılık ev fiyatlarının 8-10 milyon liralara fırlaması kiralıklara yöneltince, bu defa da kira fiyatları uçtu. Son 3 yılda 2-3 bin lira olan kiralar 15-20 bin, hatta 30 bin liraları aştı. Fiyatların büyük bir hızla tırmanması ve krediye erişim zorluğu, ev sahipliğini de etkiledi.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) en son, geçen yıl aralıkta açıkladığı 2021 sonuçlarına göre, Türkiye’de 23,4 milyon hanenin 15 milyon 384 bini kendi sahip olduğu evinde oturuyor.

Yaşadığı konut için 7 milyon hane ise kira ödüyor. Yine TÜİK, bu yıl haziran ayında açıkladığı 2022 istatistikleri, ev sahipliği oranının düştüğünü ortaya koydu.

Buna göre, Türkiye’de ev sahipliği oranı son 10 yılda yüzde 60,9’dan yüzde 56,7’ye gerilerken, kiracılık oranı yüzde 20’den yüzde 27,2’ye yükseldi. TÜİK’in, aynı istatistikinde 26,5 milyona ulaşan hanehalkı ve kiracı oranı üzerinden hesaplandığında ise kiracı sayısının yaklaşık 7,5 milyona yaklaştığı hesaplandı.

 

t24.com.tr