Konser yasaklarına sosyologlar ne diyor?
Haber Kategorisi: Güncel

Konser yasaklarına sosyologlar ne diyor?

Toplumu şeriata alıştırma çabası

Tarikatların festival ve konserlerin yasaklanması talebi iktidar tarafından karşılık buldu. Toplumun şeriata alıştırılmak istendiğini vurgulayan Sosyolog Çobanoğlu: Yasakların ‘normal’e dönüşmemesi için mücadele şart.

Ülkeyi baskılarla yöneten AKP, son dönemde çok sayıda festivali, çeşitli bahanelerle yasakladı. Müdafaa-i İslam Hareketi isimli bir oluşum, vali ve kaymakamlarca komik gerekçeler sunularak iptal edilen etkinliklerin kendi çabaları sonucu yasaklandığını duyurdu.

 

Son olarak 1-4 Eylül tarihlerinde yapılması planlanan Fethiye Milyonfest, Muğla Valiliği tarafından yasaklandı. Bu yasak kararının duyurulmasının ardından Müdafaa-i İslam Hareketi, festivallerin kendi çabaları sonucu yasaklandığını iddia etti. Gerici çevreler tarafından sosyal medya üzerinden yapılan paylaşımlarda, “Muğla Valiliği ‘Milyon Fest’ isimli ahlaksız festivali iptal etti. Böylelikle kamuoyu oluşturup sonuç aldığımız ve emsal karar uygulanan 14’üncü etkinlik oldu” denildi. Dün de Mersin Valiliği, İHD’nin 1 Eylül Dünya Barış Günü kapsamında Pınar Aydın ve Dodan Özer’in sanhe alacağı konseri yasakladı.

İLGİNÇ GEREKÇELER

 

Gerici hareketlerin iptal istemli kampanyalarını iptal kararlarıyla sonuçlandıran mülki idare amirleri birbirinden tartışmalı gerekçeler ileri sürüyor. Yıllardır sorunsuz bir şekilde yapılan Fethiye Milyonfest, festival alanının çevre koruma alanı olduğu gerekçesiyle iptal edildi.

 

Eskişehir Anadolu Fest, 15 gün süreyle açık hava organizasyonlarının yasaklanması nedeniyle iptal edildi. Niyazi Koyuncu’nun Pendik konserinin ise belediye yönetimi ile Koyuncu’nun “değer yargılarının ve görüşlerinin” aynı olmaması nedeniyle iptal edildiği açıklandı. Kazdağı Ekoloji Festivali’nin iptal gerekçesi, “Çıkması muhtemel orman yangınları” olarak gösterildi.

Yıllardır büyük bir kitlenin katılımıyla olaysız bir şekilde gerçekleştirilen Zeytinli Rock Festivali’nin iptal edildiğini duyuran Balıkesir’e bağlı Burhaniye Kaymakamlığı, yaptığı açıklamada, “Halktan gelen yoğun şikayetler göz önüne alınarak toplumun huzuru, çevrenin korunması amacıyla uygun görülmemiştir” şeklinde Müdafaa-i İslam Hareketi dışında sahiplenilmeyen bir iddia ortaya attı. Gökçeada Meryem Ana Panayırı'nın ise CİMER’e yapılan şikayet nedeniyle iptal edildiği ileri sürüldü.

 

Festival yasaklarında rol oynadığını bildiren Müdafaa-i İslam Hareketi'nin, iptal ettirmek için "Ahlaksızlığa dur de" sloganı ile kampanya yürüttüğü son etkinlik de Malatya Gençlik Festivali oldu. Malatya Gençlik Festivali hakkında şu çağrı yapıldı: “Sevgili Malatyalılar şimdi sıra sizde 25 Ağustos Perşembe Günü Başlayacak Malatya Fanta Gençlik Festivali’nin iptali için yasal bir hak olarak yarın valiliğin numarasını arayıp iptalini isteyin.”

 

SOYLU DA DAHİL OLDU

 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da festival yasakları nedeniyle karşı karşıya geldi. CHP Lideri Kılıçdaroğlu, “Valileri uyarıyorum, öyle kafanıza göre gençlerin eğlenmesini yasaklayacaksınız, biz hepimiz de boynumuzu eğeceğiz mi zannediyorsunuz?” dedi. İçişleri Bakanı Soylu ise “SSK (eski) Genel Müdürü, sözüm ona valileri tehdit etmiş, Çok korkmuşlar(!) Festival adı altında bir dizi sahtekarın gayrikanuni olarak yapmak istediği hiçbir organizasyona devlet izin vermez. Tehditlerin, oyunbazlığın, devlete sökmez. Valileri İMAMOĞLU ile karıştırdın galiba" dedi. Soylu’nun bu sözleri büyük tepki çekti.

 

NORMALE DÖNÜŞMESİN

 

Tarikat ve cemaatlerin talebiyle alınan yasak kararlarını değerlendiren Akademisyen Sosyolog Yavuz Çobanoğlu, “Yasakların bu denli ‘açıktan’ yapılmasının birkaç sebebi var: Bir kere iktidar, kendi radikal kitlesinin motivasyonunu sağlam tutmaya çalışıyor. Tabii diğer tarafta da bu radikal kitlenin gelecekte tasavvur ettiği ‘Şeriat rejimine’ topluluğun ‘alıştırılma’ meselesi var. Çünkü yasaklar bir süre sonra ‘normale’ dönüşüyor. Şu son 30 yılda nelere ‘alıştı’ insanlar, bir düşünelim. Tabii seçimler yaklaşırken safların da netleşmesi için bu gibi politik ataklara ihtiyaç duyuluyor” ifadelerini kullandı.

GERİLİMDEN BESLENDİ

 

“Senelerdir ‘ahlâkî ve yasal’ olan, bir yıl sonra tam tersi nasıl olabiliyor?” diyen Çobanoğlu, “iktidar, muhalefete ‘oylarım düşüyor görünse de hâlâ bürokratik güç bende’ mesajı veriyor. ‘Atadığım bürokratları yerinden etmek kolay değil’ mesajı bu... Yine de böylesi yasakların hiçbiri amaçlanan sonuçlara ulaşmaz. AKP iktidarı genç nüfusa sahip bir ülke olmakla övünse de yaşlıların değerleri, gençlere dayatılamaz. Bu her yerde tepki toplar. Sonuçta mevcut iktidarın geldiği günden beri gerilimlerden beslendiğini düşünürsek, belki bazı şeyler yerli yerine oturacaktır” değerlendirmesini yaptı.

 

Bıkıp usanmadan her ortamda, bu ve benzeri yasakların yaşam tarzlarına müdahaleler olduğunu anlatmak gerektiğini ifade eden Çobanoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Alkol içmek, dilediğini yemek veya giymek, konserlere gitmek ve benzerlerinin bireysel haklar olarak meşru ve yasal olduklarının altı çizilmeli. Herkes bulunduğu yerdeki küçük iktidarlarla mücadele etmeli, bu çok önemli.”

 

***

 

HER BÖLGEDE YASAKLAR VAR

 

Son olarak gerici hareketler tarafından hedef alınan Malatya Gençlik Festivali’nden önce iptal edilen 14 etkinlik şöyle:

 

Eskişehir Anadolu Fest, Niyazi Koyuncu Pendik Konseri, Zonguldak Kozlu Müzik Festivali, Munzur Kültür ve Doğa Festivali, Kazdağı Ekoloji Festivali, Zeytinli Rock Festivali, Gökçeada Meryem Ana Panayırı, ODTÜ Bahar Şenliği, Muş’ta Metin Kemal Kahraman Konseri, Aynur Doğan’ın Bursa ve Kocaeli Konserleri, Başkent Kültür Yolu Festivali Mirae Konseri, Ara Malikian Konseri, Apolas Lermi Denizli ve Bostancı Konserleri, Milyon Fest Fethiye.

BirGün