KESK Gaziantep Şubeler Platformu, 30 Kasım’da Ankara’da düzenlenecek olan büyük mitinge kamu emekçileri, işçiler, asgari ücretliler, emekliler, çiftçiler, kadınlar ve gençler başta olmak üzere toplumun her kesimini davet etti.
Yoksulluk ve Açlık Sınırında Yaşam Mücadelesi
KESK MYK Üyesi Bahadır Bedricioğlu, Türkiye'de başta emekliler, asgari ücretliler ve işsizler olmak üzere yaklaşık 70 milyon vatandaşın yoksulluk sınırının altında, 30 milyon vatandaşın ise açlık sınırının altında yaşadığını belirtti. Bedricioğlu, devletin resmi verilerinin de bu ekonomik zorlukları teyit ettiğini vurguladı.
Avrupa'da Türkiye Hariç Yüksek Enflasyon Yaşayan Başka Ülke Yok
Enflasyonun hızla artmaya devam ettiğini belirten Bedricioğlu, Türkiye'nin %49,38 TÜİK enflasyon oranıyla OECD ve Avrupa ülkeleri arasında en yüksek orana sahip olduğunu ifade etti. Bedricioğlu, Avrupa'daki 31 ülkenin yıllık enflasyon oranlarının, Türkiye'nin Temmuz ayında kaydedilen %3,23’lük aylık enflasyon oranının bile altında kaldığını hatırlattı.
Gelir Dağılımı Eşitsizliği ve Borç Sarmalı
Gelir dağılımındaki adaletsizliğin daha önce hiç olmadığı kadar derinleştiğini vurgulayan Bedricioğlu, toplumun en zengin %1'lik kesiminin toplam gelirin %19’unu aldığını, kalan %99’un ise bu gelirin %81'ini paylaştığını söyledi. DİSK-AR’ın verilerine göre geniş tanımlı kadın işsizliğinin %35,7’ye, toplam işsiz sayısının ise 11 milyona ulaştığını belirten Bedricioğlu, kayıt dışı istihdamın da yaygınlaştığını dile getirdi. Ayrıca, vatandaşların geçim sıkıntısı nedeniyle kredi kartlarına yönelmek zorunda kaldığını belirtti.
Bütçede Kazananlar Hep Patronlar ve Sermaye Oldu
Bedricioğlu, bütçe süreçlerinin başladığını hatırlatarak, devlet bütçesinin kimin yararına kullanıldığının en net bu süreçte görüldüğünü söyledi. Ülkeyi yönetenlerin yıllardır patronlar ve sermaye lehine politikalar izlediğini belirten Bedricioğlu, bu tercihler sonucunda dar gelirli vatandaşların her zaman kaybeden tarafta olduğunu ifade etti.
19. Yüzyıl Koşullarına Dönüş Tehlikesi
Son Orta Vadeli Program'ı (OVP) eleştiren Bedricioğlu, kamusal emeklilik ve sosyal güvenlik sisteminin zayıflatıldığını, kıdem tazminatının kaldırılması ve esnek, güvencesiz çalışma modellerinin yaygınlaştırılması gibi girişimlerin işçilerin haklarına yönelik saldırılar olduğunu belirtti. İktidarın OVP ile hedeflediği şeyin, 19. yüzyılın kölelik koşullarına dönüş olduğunu ifade etti.
Vergi Adaleti ve Kamusal Hizmetlerin Genişletilmesi Talebi
Bedricioğlu, halkın bütçe süreçlerine etkin katılımını talep ederek, toplumsal cinsiyete duyarlı bütçeleme, kadınların güvenceli istihdamının artırılması ve kadınları şiddetten koruyacak kamusal hizmetlerin yaygınlaştırılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, kar, faiz ve servet gelirlerine tanınan ayrıcalıkların kaldırılması, zenginlerden servet vergisi alınması ve kamu çalışanlarının maaşlarının yoksulluk sınırının üzerine çıkarılması taleplerini dile getirdi.