İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Gaziantep Şube Başkanı Burkay Güçyetmez, yapıların güçlendirilme uygulamalarının yetkin mühendisler tarafından yapılması gerektiğini belirterek, merdiven altı bilinçsiz uygulamaların tehlikesine dikkat çekti.
Güvenli ve sağlıklı yapılaşmayı sağlamak amacıyla meslek içi eğitim seminerlerine devam eden İMO Gaziantep Şubesi bu kez de deprem sonrası en fazla konuşulan konulardan birisi olan "Güçlendirme" uygulamaları ile ilgili seminer düzenledi.
İnşaat mühendislerinin büyük ilgi gösterdiği seminere Elektrik Mühendisleri Odası Şube Başkanı İslim Arıkan da katıldı.
İMO Korkut Küçükcan Konferans Salonunda gerçekleştirilen "Yapısal Güçlendirmede FRP'nin Kullanım Alanları, FRP Nedir? Ne Değildir?" konulu seminere, Gaziantep Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Eren Gülşan konuşmacı olarak katıldı. Seminerin açılışında konuşan İMO Gaziantep Şube Başkanı Burkay Güçyetmez, deprem sonrası hasarlı binaların durumunun ve güçlendirme yöntemlerinin sektörde ve vatandaşlar arasında yoğun şekilde tartışıldığını belirterek, şunları söyledi:
"6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler bölgemizde büyük yıkıma neden oldu. 50 binin üzerinde canımızı kaybettik. Depremlerin afetlere dönüşmemesi için böylesi felaketlerden ders çıkararak, gerekli düzenlemeleri yapmalı ve depremlere dirençli yapılar, kentler inşa etmeliyiz. Deprem sonrası mevcut ve özellikle de hasarlı yapı stokunun güçlendirilmesi konusu çok konuşulur oldu. Bu konuda da birçok belirsizlik var. Tıpkı hasarlı binaların durumunun ne olacağının belli olmadığı gibi. Biz İnşaat Mühendisleri olarak hep şunu söylüyoruz; Kararlarımızı alırken ve çalışmalarımızı yaparken bilim ve fenden ayrılmamamız gerekiyor. Hasarlı binaların geleceğinde de bilimi referans almalıyız. Bilimsel veriler ışığında kararlarımızı almalıyız. Güçlendirme konusu da çok önemli. Bir binanın güçlendirilmesi ile ilgili karar, yetkin mühendislerin yapacağı inceleme sonrası alınmalıdır. Her bina aynı yöntemle güçlendirilemez. Uygulanacak en uygun güçlendirme yöntemi de yetkin mühendisler tarafından belirlenmelidir. Aksi takdirde merdiven altı tabir edilen uygulamalar fayda yerine zarar verecektir."
Gaziantep Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Eren Gülşan, seminerde yaptığı konuşmada, Taşıma gücünü iyileştirme prensipleri, Lif katkılı polimer kompozit (FRP) nedir, avantajları ve türleri, FRP'nin eğilmeye karşı kullanımı, FRP'nin kesmeye karşı kullanımı, FRP'nin kolonda kullanımı, FRP'nin dolgu duvarda kullanımı, FRP'nin göçme türleri ve FRP ile ilgili akademik çalışmalar konularında açıklamalarda bulundu ve seminere katılanların sorularını yanıtladı.
Seminerin sonunda İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Burkay Güçyetmez tarafından Doç. Dr. Eren Gülşan'a teşekkür plaketi verildi.