Güçyetmez ; 'Depreme dirençli kentler için neyi bekliyorsunuz?'
Haber Kategorisi: Gaziantep

Güçyetmez ; 'Depreme dirençli kentler için neyi bekliyorsunuz?'

İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Burkay Güçyetmez, Malatya'da meydana gelen 5,3 şiddetindeki depremin ardından yaptığı açıklamada, "Şehirleri depreme dirençli hale getirmek için daha neyi bekliyorsunuz?" diye sordu.

Orta hasarlı binalarla ilgili belirsizliğin bir an önce son bulmasını isteyen Başkan Güçyetmez açıklamasında şunları söyledi: “Malatya’da meydana gelen çevre illerde dahil olmak üzere ilimizde de hissedilen depremde can ve mal kaybının olmamasını diliyor; sarsıntıdan etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Tekrar tekrar söylüyoruz; Unutulan, görmezden gelinen, ihmal edilen, bilime rağmen kabul edilmeyen tüm konular ivedilikle hatırlanmalıdır. Yapı üretim sürecinin tüm aşamalarının uygun şekilde işlemesini sağlayacak yönetmelikler bir an evvel çıkarılmalıdır” dedi.

Orta hasarlı binalar için acil karar verilmeli

İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Burkay Güçyetmez açıklamalarına “Orta hasarlı binalar için ne karar alınacaksa artık açıklanmalıdır. Detaylı bir genelge acilen yayınlanmalıdır. Vatandaşlarımız daha fazla mağdur edilmemelidir. Vatandaşların belirsizlik ortamında kendi çabaları ile merdiven altı güçlendirme çabaları en büyük tehlikedir. Vatandaşlarımız var olan barınma sorunu sonucunda çaresiz durumda belirsizlik ortamında bırakılmıştır. Boş vaatler yerine artık hızlı, kararlı ve bilimsel kararlar ivedilikle alınmalı ve de uygulanmalıdır. Kaybedecek zaman kalmamıştır. Afet, bir doğa olayının kendisi değil doğurmuş olduğu sonuçlardır. Doğanın kendi kuralları her zaman işleyecektir. Önemli olan yaşanacak doğa olaylarını afete dönüştürmeyecek yapıların üretilmesi ve sağlıklı bir çevrenin yaratılmasıdır” şeklinde devam etti.

Yapı stoku depreme dirençli hale getirilmeli

Depreme hazırlıklı olmanın güvenli yapı stoğu ile başlanabileceğine de dikkat çeken Güçyetmez “Depreme hazırlıklı olmak güvenli yapı stoğu ile başlar. Yapı stokunun envanterinin çıkarılması, mevcut durum tespit edilerek acilen güçlendirilmesi veya yenilenmesi gereken binalar belirlenerek bir plan doğrultusunda yapı stokunun depreme dirençli hale getirilmesi sağlanmalıdır. Deprem bilincine kavuşmuş, güvenli Yapı stokları olan, toplanma alanları ile afet yönetimi koordinasyon planları ile yeterli altyapısı oluşmuş iletişim hatları ile şehirlerimizin afetlere hazır olmasını istiyorsak soyut değil somut adımlar atılmalıdır” dedi.