Akaryakıt, lastik, şoför, sigorta ve araç bakım ücretleri gibi giderlerin artması nakliyatçıları kara kara düşündürüyor. Sektörün sahipsiz olduğunu belirten esnaf, kendilerini öksüz bir çocuğa benzetiyor
Akaryakıtın yanı sıra en büyük giderlerinin lastik ve araç bakımı olduğunu dile getiren Gaziantep Umum Nakliyatçılar Odası ve Kooperatif Başkanı Zafer Aydıngüler, “Gizli bir el cebimizden kazancımızı alıyor” dedi.
Lastik fiyatları nereye kadar yükselecek?
Kış mevsimi nedeniyle işlerde yüzde 50 oranında bir düşüş yaşandığını kaydeden Aydıngüler, “Esnafın tekeri dönüyor ama kazanç yok. Taşıt pulu yüzde 100 arttı. Belge yenilemeye ödediğimiz 500 lira bin 250 liraya çıktı. Şoföre sefer başına bin 500-2000 lira verirken şimdi 4 bin lira veriyor. Lastik fiyatları nereye kadar yükselecek? Sonuçta lastiğin ham maddesi petrol. Akaryakıtın litresi 30 liradan 24 liraya düştü, o zaman lastik fiyatları neden düşmedi. Artık elinizi kazancımızdan çekin” şeklinde konuştu.
Lastik ve araç parçaları yüzde 400 arttı
“Çiftçinin ürettiği ürününü, sanayinin ham maddesini getiren nakliyeciler olmasına karşın bizleri dikkate alan yok” diyen Aydıngüler, “Şu anda taşımacılığın yüzde 90’ı karayoluyla yapılıyor. Lastik ve araç parçaları yüzde 400 artmış durumda. 2 bin 800 alınan bir tek lastik 10 bin TL olmuş. 30 liraya aldığımız yağın litresi 75 lira oldu. Tamir bakım işçiliği yüzde 100 arttı. Giderler fazla olunca araç sahiplerine çok fazla bir kazanç kalmıyor. Ayrıca geçen yılın ocak ayında 600-700 bin TL olan sıfır bir aracın fiyatı 2,5-3 milyon lira civarında. 80 bin Euro’luk araç 160 bin Euro olmuş. Buna kim dur diyecek?” sorusunu sordu.
Nakliye sektörü zor durumda ve esnaf öksüz, sahipsiz
Akaryakıtın giderlerin yüzde 60’ını oluşturduğunu ifade eden Aydıngüler, “Akaryakıtın sabit olmaması esnafımız için çok büyük sıkıntı oluşturuyor. Çünkü esnaf kazandığımız 2 bin liranın 1000 lirası ile deposunu dolduruyor. Fiyat yükseldiğinde cepten çıkan para da artıyor. Dolaysıyla akaryakıttaki fiyat belirsizliği esnafı olumsuz etkiliyor. Nakliye sektörü zor durumda ve esnaf öksüz, sahipsiz” ifadelerini kullandı.
Ton-kilometrenin hayata geçirilmesi lazım
Nakliye fiyatlarına herhangi bir zammın yapılmadığını açıklayan Gaziantep Umum Nakliyatçılar Odası ve Kooperatif Başkanı Zafer Aydıngüler, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Giderlerimiz artmasına rağmen 2022 yılının Nisan ve mayıs ayında aldığımız zammın üzerine zam ekleyemedik. Her şey yüzde 400 yükselmesine karşın bunu nakliye fiyatlarına yansıtamadık. Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığı, ton-kilometre projesine sıcak bakmıyor. Ton-kilometre tarifesi oluşsa piyasada bir fiyat istikrarı oluşuyor. Örneğin; birisi İstanbul’a 10 bin liraya gidiyorsa bir başkası 9 bin liraya gidiyor. O zaman fiyat istikrarsızlığı oluşuyor. Bunu önlemenin en iyi yolu da ton-kilometrenin hayata geçirilmesi. Ayrıca şubat ayında BUSEM Bölgesi’nde kurulacak yeni nakliyatçılar sitesinin temelini atacağız. 12-16 ay içerisinde ise esnafa teslim etmeyi hedefliyoruz.”
gaziantepsabah.com