Gaziantep'te iş dünyası endişeli, üretimde kayıp var !
Haber Kategorisi: Gaziantep

Gaziantep'te iş dünyası endişeli, üretimde kayıp var !

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından Haziran ayı Dış Ticaret İstatistikleri, açıklandı. Açıklanan verilerde Gaziantep’in dış ticaret hacminin geçen yıla oranla yüzde 17 oranında gerilediği görüldü. 6 Şubat tarihli Asrın Felaketi’nden yara alan kentte iş dünyasının endişeleri de artıyor. Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım ve Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adnan Ünverdi, kayıplara dikkat çekti…

Türkiye İstatistik Kurumu ile Ticaret Bakanlığı iş birliğiyle genel ticaret sistemi kapsamında üretilen geçici dış ticaret verilerine göre; ihracat 2023 yılı Haziran ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10,5 azalarak 20 milyar 904 milyon dolar, ithalat yüzde 17,5 azalarak 26 milyar 64 milyon dolar olarak gerçekleşti.

2022’YE GÖRE GERİLEDİ

Açıklanan dış ticaret istatistiklerinde Gaziantep İhracatına ilişkin rakamlar da yer aldı. Buna göre kentten, 2022 yılının ilk 6 aylık döneminde 5 milyar 461 bin 262 dolar ihracat ve 4 milyar 584 milyon 963 bin dolarlık ithalat gerçekleşmişti. 2023 yılının aynı döneminde Gaziantep ihracatı da ithalatı da geriledi.

İHRACAT YÜZDE 12, İTHALAT YÜZDE 22 GERİLEDİ

Ocak-Haziran döneminde Gaziantep’te 3 milyar 531 milyon 647 bin dolarlık ithalat, 4 milyar 770 milyon 598 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Geçen yılın aynı dönemine göre, ihracat yüzde 12,64, ithalat ise yüzde 22 oranında geriledi.

DIŞ TİCARET HACMİMİZ 8 MİLYAR DOLAR

TÜİK tarafından açıklanan verilerde, Gaziantep’in toplam ticaret hacmine ilişkin veriler de yer aldı. 2022 yılı ilk yarısında Gaziantep’in toplam dış ticaret hacmi 10 milyar 46 milyon 225 olurken, 2023 yılının aynı döneminde ise 8 milyar 302 milyon 245 bin dolar olarak gerçekleşti. Gaziantep’in toplam dış ticaret hacmi geçen yıla oranla yüzde 17,35 oranında geriledi.

KAR MARJLARI DÜŞÜK

Haziran ayında ihracatta yaşanan kayıp, iş dünyasında da endişe yarattı. Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım, “Son yapılan zamların kamu maliyesinin içinde bulunduğu zor durumdan kaynaklandığını biliyoruz ancak bu durum karşısında reel sektörün rekabetçiliği azalıyor, işletmelerin büyüme ve istihdam oluşturma kabiliyeti zora giriyor. Bir yandan yüksek işçilik maliyetleri diğer yandan artan vergi yükü karşısında öngörülebilirliğimiz ve rekabetçiliğimiz güçleşiyor. Fiyatlama kabiliyetimizi yitiriyoruz. Şu an tüm iş dünyası işletmesinin sürdürülebilirliğine odaklanmış durumda Bir işletmenin devamlılığı için para kazanıyor olması lazım. Artan maliyetler ne yazık ki kâr marjlarını düşürüyor. Finansman ihtiyacı her geçen gün artıyor. Bankaların, seçimlerden bu yana kredilerde frene basması nedeniyle hem tüketiciler hem de ticari kesim finansmana erişim güçlüğü yaşıyor” dedi.

ÜRETİMDE KAYIP VAR

Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adnan Ünverdi ise desteklerin önemine vurgu yaptı. Ünverdi, ‘’ Tabii ki depremden illerimiz, ilçelerimiz farklı oranlarda etkilendiler. Ancak ticari anlamda bölgemizle nerdeyse aynı oranda etkilendik. Çünkü bölge olarak aynı limanı, aynı lojistiği kullanıyoruz. Üretim ve ihracatımız aynı bölgesel koşullarda devam ediyor. İskenderun Limanı’nda çıkan yangın hepimize olumsuz yansıdı. Bu sebeple Mersin Limanı’na yöneldik ve burada yaşanan yoğunluktan aynı oranda etkileniyoruz. Dış ticaretimizde çok büyük aksamalar var ve ihracatımız maalesef geriledi. Sektörlerimizde ciddi üretim kayıpları söz konusu. Depremin tedirginliği ile beyaz yakalı ve mavi yakalı iş gücümüzde önemli kayıplar oldu. Bölgemizde yaşadığımız bu sorunların yanı sıra finansmana ulaşım ve maliyet artışları gibi ülkemiz koşullarının getirdiği farklı sorunlarla mücadele ediyoruz” dedi.

İş dünyasının bu endişelerinin karşılık bulup bulmayacağı da merak konusu oldu…

 

gazianteppusula.com