Gaziantep'te 'Deprem ve Depremin İnşaat Sektörüne Etkileri' konulu çalıştay düzenlendi.
Haber Kategorisi: Gaziantep

Gaziantep'te 'Deprem ve Depremin İnşaat Sektörüne Etkileri' konulu çalıştay düzenlendi.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde, yetkililer ve sektör temsilcilerinin katılımıyla "Deprem ve Depremin İnşaat Sektörüne Etkileri" konulu bir çalıştay düzenlendi.

Çalıştayda konuşan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, depremle birlikte şehrin konut ihtiyacının arttığını belirtti. Şahin, "Kentte çok büyük konut ihtiyacımız var, özellikle 6 Şubat'tan itibaren konut ihtiyacımız daha da arttı. Kaybedecek zamanımız yok" dedi.

Şehrin imar planlarının 2040 yılına kadar hazırlandığını söyleyen GBB Genel Sekreteri Sezer Cihan, Gaziantep'in en büyük sorununun ulaşım olduğunu ve geçmişte planlama eksikliği nedeniyle alternatif yolların zor olduğunu ifade etti.

Deprem Master Planı'nın hazırlandığını belirten Cihan, "Şimdi Gaziantep'in her noktasında zemin yapısını biliyoruz. Riskli zemin yapılarını ve üzerindeki yapıları inceleyeceğiz. Kentsel dönüşümlerin planını buna göre yapacağız" diye ekledi.

Gaziantep'in su sorununu çözmek için geçmişte olduğu gibi gelecekte de büyük projelerin olduğunu ifade eden Cihan, Fırat Suyu ve Düzbağ Barajı'nın kentin su ihtiyacını karşılamaya yönelik önemli adımlar olduğunu belirtti.

Toplantıda konuşan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, "İyi bir planlama, iyi bir uygulama ve doğru sonuçlar almak için çalışmalıyız. Şehrin yaşam kalitesini artırmak için sorunları çözmeliyiz. Şehir hızla büyüyor, bu nedenle göçü güce, refaha dönüştürmeliyiz" dedi.

Depremin etkilediği bölgelerde özellikle Şehitkamil ilçesinde ciddi yerinde dönüşüm gerektiğini vurgulayan Şahin, "Kentte çok büyük konut ihtiyacımız var, özellikle Şehitkamil ilçemizde terzi usulü çalışarak konut ihtiyacını gidermeliyiz" diye ekledi.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Teknik İşlerden Sorumlu Koordinatör Murat Özgüler, depremin ardından yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi ve sahadan gelen talepler doğrultusunda hareket ettiklerini belirtti.

Şehirdeki altyapı sorunlarına da değinen Şahin, ilçe belediyeleri ve Büyükşehir Belediyesi'nin uygulamada birlik içinde olması gerektiğini vurguladı.

Mimarlar Odası Gaziantep Şube Başkanı Mustafa Büyükuncu, ağır hasarlı binaların durumuna ve dönüşüm sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Büyükuncu, felaketlere karşı hazırlıklı olunması gerektiğini vurguladı.

Ayrıca, Orta ve Ağır Hasarlı binaların dönüşümü ile ilgili konuşan GAİMDER eski Başkanı İbrahim Apa, ruhsat sürelerinin uzatılmasının yeterli olmadığını ifade etti.