Yemek kültürü ve gastronomi turizmi ile tanınan ve oldukça ilgi gören Gaziantep’te kadın lezzet ustaları her geçen gün daha da artıyor. Almış oldukları eğitimler ve desteklerle kendi girişimlerini hayata geçiren Gaziantepli birçok kadın, seslerini yükseltiyor, sahnedeki yerlerini alıyor ve “Bu dünyada biz de varız!” diyor.
Her ne kadar mutfakla özdeşleşmiş olsalar da gastronomi dünyasının pek de görünür olmayan profesyonelleri onlar! Artık, kendilerini gösteriyor, seslerini yükseltiyor lezzet dünyasında söz sahibi oluyorlar. Her geçen gün sayıları daha da artıyor. Ülke ekonomisinde artık daha fazlalar… Hem aile bütçesine katkı sunuyor hem de yarattıkları ekonomik bağımsızlıkları ile kendi ayakları üzerinde daha güçlü duruyorlar.
Yemek kültürü ve gastronomi turizmi ile tanınan ve ilgi gören Gaziantep’te kadın lezzet ustaları her geçen gün artıyor. Almış oldukları eğitimler ve desteklerle kendi girişimlerini hayata geçiren Gaziantepli birçok kadın, kendi işini kurdu/kuruyor. Birçoğu Gaziantep Belediyesi Mutfak Sanatları Eğitim Merkezi (MUSEM) ve Kadın Girişim Destek Merkezi’nin akademik ve ekonomik desteğini alan 100’ün üzerinde kadın son yıllarda kurdukları üretim ağı ile iş dünyasına adım attı. Bireysel çabası ve emeği ile belirli yerlere gelen bu kadınlar arasında, işini istihdam sağlayacak boyutta büyütenler de var.
Hikâyeleri kocaman
Bazıları kendi evinin mutfağında, bazıları ufak da olsa kurdukları atölyelerde, bazıları ise açtıkları mekânlarda; emek emek yarattıkları lezzetlerle keyif ve mutluluk yaşatıyorlar. Kimi zaman bir düğün organizasyonunda, kimi zaman bir toplantıda kimi zaman da bir restoranın masasında yarattıkları lezzetlerle yapıyorlar bunu.
Gaziantep gastronomi alanında artan kadın işletmeci sayısı her geçen gün daha da artıyor. Öyle ki bu artış kimi zaman kooperatifleşme boyutuyla daha köklü ve organize bir noktaya geldi/geliyor.
Onlar seslerini çıkarmaya, “Bizim de söyleyecek sözümüz var!” demeye başladılar… Yarınlarda sesleri daha da gür çıkacak olan bu kadınlardan sadece birkaçını sayfalarımıza taşıyabiliyoruz. Biliyoruz ki onların hikâyeleri kocaman, yazmaya sayfalarımız yetmez. Biz sadece sınırlı sayıda ve kısıtlı boyutuyla ufak kesitler verebiliriz ancak. Zaten onlar, kendi hikâyelerini kendileri yazıyorlar.
Dileğin Mutfağı / Dilek Demirsoy
Küçüklüğünden beri mutfak merakı olan Dilek Demirsoy, bu işi iki yıldır yapıyor. 2021 yılının Aralık ayından bugüne evinde yaptığı yemekleri @dileginmutfagi27 isimli instagram hesabı ile oluşturduğu satış ağından yaptığı gibi aynı zamanda bu kanaldan müdavim müşterilerini oluşturuyor.
Gaziantep doğumlu olan Dilek Demirsoy, Gaziantep mutfağından oluşturmuş olduğu menüye ayrıca pasta ve tatlı çeşitlerini de dahil etmiş.
“Antep yuvalaması, içli köfte sarma, dolma çeşitleri ve bizim Gaziantep’e özgü fıstıklı kerebiç kurabiye ve kendi tariflerimden tatlı kurabiye çıkarıyorum” şeklinde menüye dair detayları paylaşan Demirsoy, 50-60 kişiye kadar menü çıkartabiliyor.
MUSEM Akademi’de 8 hafta süren Temel Pastacılık eğitimi alan Demirsoy, 2022 Gastroantepfest’te de bir girişimci olarak stant açmış.
“İhtiyacın mı var?” şeklinde söylemlere maruz kaldığını ifade eden Demirsoy, işini kurarken amacının kendi ayakları üzerinde durmak ve bu uğurda bir marka yaratmak olduğunu ifade ediyor.
İki yıl gibi kısa bir sürede büyük bir başarı yakalayan Demirsoy, bugün geldiği noktayı; “Güzel bir yol kat ettiğimi düşünüyorum. Sayfamı kurduktan 3 ay sonra Yemek Zevki dergisine Antep lezzetleri tanıtımı yaptım, ara ara da devam ediyorum. İstanbul’da Şef Didar Yanar’ın kurduğu Pastacılar Derneği üyesi oldum. Titizlikle üretiyorum. Lezzetlerimin tadına bakanlar hep memnun kalıyor” şeklinde değerlendiriyor.
gastroınomidergisi.com