Avrupa Birliği'nin Copernicus Uydu İzleme Sistemi, 2024 yazının bugüne kadar kaydedilen en sıcak yaz olduğunu açıkladı.
Copernicus İklim Değişikliği Servisi Başkan Yardımcısı Samantha Burgess, sera gazı emisyonlarını azaltmaya yönelik acil adımlar atılmadığı takdirde, bu yaz görülen aşırı sıcaklık olaylarının gezegen ve insanlık üzerinde daha yıkıcı etkiler yaratacağını vurguladı.
Copernicus'un yayımladığı rapora göre, 2024 Ağustos ayı, 1991-2020 yılları ortalamasının 0,71 derece üzerine çıkarak en sıcak Ağustos olarak tarihe geçti.
Raporun öne çıkan bulguları şöyle:
- 2024 yazında, Haziran-Ağustos ayları arasında küresel sıcaklıklar 1991-2020 ortalamasının 0,69 derece üzerine çıktı. Bu değer, 2023’teki rekoru da aşmış durumda.
- Avrupa’da sıcaklıklar, 1991-2020 ortalamasının 1,54 derece üstüne çıkarak kıta için rekor düzeye ulaştı.
- Kıtanın güney ve doğu bölgelerinde sıcaklıklar ortalamanın üzerinde seyrederken, kuzeybatı Avrupa ve bazı bölgelerde ise sıcaklıklar ortalamanın altında kaldı.
- Avrupa dışında, Antarktika'nın doğusu, Teksas, Meksika, Kanada, İran, Çin ve Avustralya gibi bölgelerde sıcaklıklar ortalamanın üzerine çıktı.
Öte yandan, Rusya'nın doğusu, Alaska, Pakistan ve Güney Amerika'nın bazı bölgeleri gibi yerlerde sıcaklıklar ortalamanın altında ölçüldü. Ayrıca Avrupa'nın batısı ve kuzeyi bu yaz daha fazla yağış alırken, Akdeniz ve doğu Avrupa’da kuraklık etkili oldu.
Gelecek İçin Uyarılar
Burgess, 2024'ün en sıcak yıl olma olasılığının giderek arttığını belirterek, bu sıcaklık rekorlarının devam etmesinin iklim değişikliğiyle mücadelede daha radikal adımlar atılmasını gerektirdiğini ifade etti.