'Sağlıkta şiddet tek başına bir sorun değil'
Haber Kategorisi: Sağlık

'Sağlıkta şiddet tek başına bir sorun değil'

Türk Tabipler Birliği Merkez Konsey Üyesi K. Doğan Eroğulları, "Toplumumuzda şiddet giderek yaygınlaşıyor.

 Sağlık alanında, kadına yönelik şiddet, çocuk istismarı, tarihi tahrip, doğa katliamı gibi çeşitli türlerde şiddet, her alanda kendini gösteriyor. Erkek şiddeti, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde bir meslektaşımızı kaybetmemize sebep oldu. Bu sorunun çözümü, samimi bir iktidar için zor olmamalı" dedi.

Gaziantep-Kilis Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyeleri ve hekimler, 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nda bir tören düzenledi. Hekimler, özlük haklarından çalışma koşullarına, tıp eğitiminden emekli hekimlerin durumuna kadar çeşitli konularda sorunlarını dile getirerek çözüm talep etti.

Eroğulları, ülkedeki genç hekimlerin yurt dışına göç etmeye devam ettiğini ve bu durumun endişe verici olduğunu belirtti. Çalışma koşullarının ağırlığı, emeğin karşılığının alınamaması, mal pratisyen yasaları ve sağlıkta şiddet gibi faktörlerin genç hekimlerin tercihlerini etkilediğini ifade etti.

Hekimlik mesleğinin politik tercihlerle değersizleştirildiğini vurgulayan Eroğulları, özlük hakları, çalışma koşulları, akademik bağımsızlık gibi taleplerinin karşılanması gerektiğini söyledi.

Asistan hekimlerin çalışma koşullarının ağır olduğunu belirten Eroğulları, sağlıkta şiddetin önemli bir sorun olduğunu ve bu konuda etkili adımların atılmadığını dile getirdi. Ayrıca hastaların uzun süreler hastane kuyruklarında beklediğini, bazı hekimlerin yoksulluk sınırında ücret aldığını ve iş yeri hekimliğinin bazı illerde sadece kağıt üzerinde yapıldığını belirtti.

Türk Tabipler Birliği olarak, 14 Mart Tıp Bayramı'nda kamuoyuna 14 talep ile çıktıklarını ifade eden Eroğulları, taleplerinin yerine getirilmesi için mücadelelerinden vazgeçmeyeceklerini söyledi.

Sağlıkta şiddetin tek başına bir sorun olmadığını belirten Genel Sağlık İş Gaziantep İl Başkanı Prof. Dr. Ercan Küçükosmanoğlu, sağlık sistemindeki bozukluk ve paradan önce insan anlayışının şiddetin kaynağı olduğunu dile getirdi. Hastaların birinci basamak sağlık hizmetlerine ulaşamadığını ve bu nedenle ikinci ve üçüncü basamak hastanelere yığıldığını belirtti.

Gaziantep Aile Hekimleri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Ahmet Doğan Yardı, 14 Mart Tıp Bayramı'nın, ülkede modern tıp eğitiminin başladığı gün olarak kutlandığını ve bu günün önemine vurgu yaptı. İlk Tıp Bayramı'nın 1919 yılında, yurt savunma hareketi olarak başladığını ve tıp öğrencilerinin işgale karşı mücadele ettiğini belirtti.