DİSK – Tekstil İşçileri Sendikası Kod-46’yla atılan işçilerle basın açıklaması yaptı

0
318

Bugün DİSK – Tekstil İşçileri Sendikası Gaziantep Bölge Temsilciliği Angel Halı işçileriyle birlikte Antep SGK İl Müdürlüğü önünde,
‘KOD 29 GİTTİ, KOD 46 GELDİ..
İŞÇİ DÜŞMANI BÜTÜN KODLAR KALDIRILSIN!
İŞTEN ATMALAR YASAKLANSIN!’ talebiyle basın açıklaması yaptı.Yapılan basın açıklaması şu şekilde;

“Koronavirüs salgını boyunca, patronlar zenginliklerine zenginlik katarken, işçiler salgınla ve yoksullukla boğuştu. Gaziantep Başpınar OSB patronları, Pandemi boyunca ihracat rekorlar kırdı. İşçiler
ise pandemi boyunca, sokağa çıkma yasakları ve tam kapanma dönemleri, hatta Pazar tatilleri de dahil hiç ara vermeden çalıştılar. Salgının yayıldığı, hatta ölümlerin olduğu fabrikalarda bile üretim aralıksız devam etti. İşçiler ağır ve sağlıksız çalışma koşullarıyla boğuşurken, bir yandan da hükümetin yürürluğe soktuğu ücretsiz izin uygulamasıyla karşı karşıya kaldı. Pandemi öncesi hiçbir yasal dayanağı olmayan ücretsiz izin uygulaması, işçilerin büyük kısmının haklarından vazgeçip istifa etmesi için kullanıldı. İşyerindeki kötü koşullara itiraz eden işçiler aylarca ücretsiz izne gönderilerek cezalandırıldı. Pandemi boyunca Antep OSB’de binlerce işçi ücretsiz izinle açlığa mahkum edildi. Bu yüzden yüzlerce işçi, tazminatını ve hak ettiği işsizlik ödeneğini yakarak istifa etmek ve yeni işe girmek zorunda kaldı.

Ücretsiz izin gibi, Pandemi döneminde işçileri cezalandırmanın aracına dönen bir diğer uygulama ise Kod 29 uygulaması oldu. Kod 29, yani iş yasasının 25/2 maddesi, işçilerin ahlak ve iyi niyet kurallarına uymaması gerekçe gösterilerek, tazminatsız şekilde işten atıldığı madde. Pandemide getirilen sözde işten atma yasağında bu madde kapsam dışı bırakıldı. Pandemi öncesinde de uygulanan bu madde, Pandemi döneminde sözde işçi çıkarma yasağı ile işçilerin tazminatını gasp etmenin aracı haline geldi. Patronların, işçileri Kod 29 ile işten çıkarırken hiçbir delil sunmasına gerek yokken, işçiler suç işlemediğini kanıtlamak zorunda ve senelerce mahkeme kapılarında surunmekte. Gaziantep OSB’de pandeminin başından beri binlerce işçi Kod 29 ile işten atıldı. Bu işçiler, kıdem ve ihbar tazminatı hakkından yararlanamadığı gibi, işsizlik ödeneğinden faydalanamiyor ve yeni iş başvurusu yaparken önüne engel olarak çıkıyor. İşçilerin ahlak dışı davranmakla suçlanarak iftiraya uğraması, psikolojik olarak yıpranması da cabası.

Nisan ayında Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Genel Müdürlüğü, Kod 29’un iş hayatında belirsizliklere yol açtığını, bu yüzden her suçu ayrı niteleyen farklı kodlar belirlediklerini duyurdu. Ancak bu değişiklik işçilerin lehine hiçbir sonuç doğurmadı. Hakkını aradığı, haksızlığa karşı çıktığı, kölece çalışma koşullarını kabul etmediği, sendikalı olduğu için patronlar tarafından suçlu ilan edilerek Kod 29 ile işten atılan işçiler şimdi Kod 43, Kod 46, Kod 49 ile işten çıkarılıyor. Ve yine patron suçu kanıtlamakla yükümlü değil, yine patronun beyanı esas, yine işçi haksız yere işini ve yıllarca birikmiş tazminatını alamıyor, yine işçi yıllarca ücretinden kesinti yapılarak birikmiş olan işsizlik ödeneğinden bile yararlanamıyor, yine işçilerin alnına kara bir leke çalınıyor ve yine işçi kendini temize çıkarmak için, suçsuz olduğunu kanıtlamak için yıllarca mahkeme kapılarında bekliyor. Tabi bunu yapacak gücü ve olanağı varsa.

Son bir yıldır Başpınar’da binlerce işçi bu kodların kötüye kullanılması sonucunda işinden, ekmeğinden oldu. Fazla mesai baskısına karşı çıkan KOZA HALI işçileri Kod 29 ile kapı önüne kondu. İşyerindeki baskılara karşı çıkan ve sendikalaşma hakkını kullanan GÜVEN BOYA işçileri Kod 29 ile işten atıldı. Düşük zama itiraz eden, insanca çalışma koşulları talep eden ve sendikalı olmak isteyen YASİN KAPLAN HALI işçileri, Kod 29 ile işten atıldı. En son işyeri girişinde telefonlarını teslim etmek istemeyen 63 ANGEL HALI İşçisi, 28 Nisan’da hırsızlık yaptıkları öne sürülerek, yani Kod 46 ile yani iftira atılarak işten atıldı.

Mehmet Türkmen
DİSK – Tekstil İşçileri Sendikası
Gaziantep Bölge Temsilcisi

63 işçinin kod 46 ile işten atıldığı ANGEL HALI’da işçilerin hakları sadece işten atılırken gasbedilmiyor. Bu fabrikada, Başpınar OSB’deki pek çok fabrikada olduğu gibi, işçiler pazar günleri zorla 12 saat çalıştırılıyor, işçilerin molaları kaldırılıyor, elden, kayıt dışı para veriliyor. En son ANGEL HALI yönetimi işçilerin telefonuna el koymak isteyince işçiler yaşanan haksızlıklara daha fazla sessiz kalmayacaklarını ve telefonlarını teslim etmeyeceklerini söylediler. Bunun üzerine iş başı yapması gereken işçiler ise alınmazken, makineler kapatıldı ve çalışan vardiya da dışarı çıkarıldı. İşçiler Kod 46 ile işten atıldı ve bir de üstüne patron tarafından işçilerin içeride kalan aylıklarının bile verilmeyeceği söylendi. Patron bununla da kalmadı, diğer bölümlerde çalışan işçilerle yaptığı toplantıda, “ben onları Kod 46 ile çıkardım, onları süründüreceğim, rezil edeceğim” dedi. Patron bununla yetinmeyip işçileri bir de Kanun Dışı Grev yapmakla suçlayarak işten attı, üstelik işçileri ise almayıp içeride çalışanları da kendisi çıkardığı halde. Yani 63 işçiyi birden hırsızlıkla suçlamak yetmedi, aynı işçileri bi de yasa dışı grev suçlamasıyla ikinci kez işten attı.

ANGEL HALI’da ve Başpınar OSB’DE yaşanan tüm bu haksızlıklar yetkililerin gözleri önünde oluyor. Yaşananlar ulusal basının gündemine girdi, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde konuyla ilgili soru önergeleri verildi. Ancak yetkililer, işçilerin hakkını gasp ederek işten atılmasının aracı haline gelen bu kodlarla ilgili gerekli düzenlemeleri yapmıyor. Angel halı patronu dahi attığı iftiranın inandırıcı olmadığını anlamış, işçileri Kod 46’nın ardından farklı bir suçlama ile işten çıkarmış ancak ne bakanlık, ne SGK ne diğer yetkililer konuyla ilgili gerekenleri yapıyor.

Çalışma Bakanlığını, İl Çalışma Müdürlüğünü, SGK’yı ve sorumluluğu olan herkesi göreve çağırıyoruz. ANGEL HALI’da işçilere karşı her suç işlenmektedir. Elden kayıt dışı para verilmekte, zorunlu mesai uygulaması yapılmakta, işçilerin mola hakkı ellerinden alınmakta, işçiler tehdit edilmekte, baskılarla istifaya zorlanmakta, Bakanlığın belirlediği kodlar kötüye kullanılmakta, işçilere iftira atılarak, tüm hakları gasp edilerek işten atılmaktadır. Bu durum işçilerin çalışma hayatını da sosyal yaşantısını da olumsuz etkilemektedir. Bu 63 işçinin arasında farklı fabrikalara iş başvurusu yapan ancak Kod 46 ile çıkarıldığı için ise alınmayan işçiler vardir. Hırsızlıkla suçlanarak işten atılan bu 63 işçinin arasında ailesi neden isten çıkarıldığını sorduğunda aciklayamayan işçiler vardir. İşçilerin bu mağduriyeti acilen giderilmeli, işlerine geri dönmeleri için gerekli adımlar atılmalı, işçiler üzerinde leke gibi duran Kod 46 iptal edilmeli, işyeri yönetimi ve patronla ilgili gerekli incelemeler derhal başlatılmalıdır.

Pandemide işten çıkarma yasağı, bu kodları da kapsayacak şekilde genişletilmelidir.
İşverenin tekeline verilen ücretsiz izin uygulamasına son verilmeli, ücretli izin hakkı tanınmalı ve izne gönderilen işçilerin ücretleri tam olarak ödenmelidir.
İşten atmalar tümüyle yasaklanmalı; “ahlak”, “kötü niyet” vb. gerekçelerle keyfi işten çıkarmaların engellemesi için 4857 sayılı İş Yasası’nda acilen gerekli değişiklikler yapılmalıdır.
Patronlar, ‘haklı fesih’ için öne sürdükleri iddiaları ispatlamakla yükümlü olmalıdır.
İşçilerin tazminat hakları ve işsiz kalan her işçinin işsizlik fonu’ndan yararlanma hakkı her durumda garanti altında olmalıdır.”

CEVAP VER

Please enter your comment!